29.04.2025 - 09:51 | Son Güncellenme:
Kahvaltıda reçel, Türk mutfağında klasikleşmiş ve sevilen bir lezzettir. Zengin Türk kahvaltısının olmazsa olmazlarından olan reçel, kaymak, peynir ve tereyağıyla leziz olabilir. Tabii reçelin en çok yakıştığı şeylerden biri de sıcak ekmektir. Tüm bu ürünler, birlikte sofraya renk ve tat katacaktır. Tatlı ve ekşi aromaların dengesi, kahvaltının diğer tuzlu bileşenleriyle güzel bir uyum sağlayacaktır.
Yaz mevsiminin güzel meyveleriyle reçel yapmak isteyenler, sağlık açısından alternatifler arıyor. “Reçeli nasıl daha sağlıklı yapabilirim?” diyenlerdenseniz haberimizdeki taktik tam da size göre. Özellikle şeker konusunda ‘şekersiz ve doğal’ bir reçel yapmak isteyenler, ‘1 kaşık’ tüyomuza göz atabilir.
Reçele chia tohumu eklemek, hem besin değerini artırmak hem de kıvamı doğal yollarla koyulaştırmak için harika bir fikir olabilir. Özellikle rafine şeker kullanmadan yapılan fit reçel ya da şekersiz meyve marmelatları için chia tohumu tercih edilebilir.
Reçel yapmak için çilekleri küçük bir tencerede kısık ateşte yumuşayana kadar pişirerek başlamalısınız. Bu aşamada gerekirse biraz su ekleyerek yumuşatabilirsiniz.
Çilekler yumuşayınca ezerek püre haline getirmelisiniz. Hazırlanan bu karışım hala sıcakken içine chia tohumlarını ekleyin ve iyice karıştırın.
Hazırladığınız reçeli oda sıcaklığına gelene kadar bekletmelisiniz. Daha sonra buzdolabında en az 1 saat dinlendirmeye özen gösterin. Chia tohumları bu esnada jelleşecek ve reçel daha yoğun bir kıvam alacaktır.