20.01.2025 - 16:22 | Son Güncellenme:
Kek yapımı, mutfakta keyifli bir uğraş olsa da yanlış bir hamleyle emeğinizin boşa gitmesini istemezsiniz. Peki, keki kalıptan çıkarmanın doğru yolu nedir?
Her şeyden önce, kek yaparken kullandığınız kalıbın türü büyük bir fark yaratır. Yapışmaz yüzeyli veya silikon kalıplar, kekin kolayca çıkmasını sağlar. Ancak klasik metal veya cam kalıplar kullanıyorsanız, bu aşamada bazı önlemler almanız gerekebilir.
Kekin kalıptan kolayca çıkması için en önemli adımlardan biri kalıbın doğru şekilde hazırlanmasıdır. Kalıbın içini iyice yağlayabilirsiniz. Tereyağı veya sıvıyağ kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Daha sonra, kalıbın her yerine un serpin ve fazlasını silkeleyin.
Kalıbın yapışma ihtimalini sağlama almak istiyorsanız, pişirme kağıdı kullanabilirsiniz. Özellikle dilimlenebilir keklerde büyük kolaylık sağlar. Böylece pişirdiğiniz nefis kekler bozulmadan çıkarılabilir.
Kekinizin kalıptan düzgün çıkması için pişirme süresi ve sıcaklığı çok önemli. Kürdan testi yaparak kekin pişip pişmediğini kontrol edin. Ayrıca sıcak kek, kalıptan kolayca çıkmayacaktır. Kek fırından çıkarıldıktan sonra 10 dakika kadar kalıbında dinlenmelidir.
Kekinizi kalıptan aldıktan sonra bir soğutma teline yerleştirin. Böylece kekin altının nemlenmesini önlemiş olursunuz. Ayrıca kalıbın tabanına nemli bir bez koyarak birkaç dakika bekletebilirsiniz. Kekin alt kısmının biraz yumuşamasını ve kalıptan daha kolay çıkmasını sağlamış olacaksınız.
Keki keserken keskin bir bıçak kullanın. Bıçağı her dilimden sonra temizleyerek daha düzgün kesimler yapabilirsiniz. Kek türüne göre, dilimlemeden önce tamamen soğumasını beklemeyi unutmayın. Yumuşak pandispanyalar için, kalıbın yanlarını unlamak yerine sadece tabanı yağlamak daha iyi sonuç verebilir.