26.07.2024 - 14:03 | Son Güncellenme:
Sütlü tatlılar çocuklar için iyi bir seçim olacak. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimi hızlanıyor, fiziksel olarak daha güçlü bir bünyeye sahip olunmak mümkün oluyor. Yetişkinler ve kemik erimesi sorunu olanlar da sütlü tatlıları rahatlıkla tüketebilir. Sütlü tatlıları kadınların daha çok tercih ettiğini görülüyor. Bunlardan biri olan güllaç, süt içeriği nedeniyle de oldukça sağlıklıdır. Fayda veya zararı kişiye göre değişse de tatlılar arasında en az rahatsızlık hissi verecek olan tatlıdır.
Hamur tatlılar yerine daha masum olan sütlü tatlı tercih edilebilir. Ancak yine de sık sık tatlı yememek önemli. Tercihiniz sütlü tatlılardan yana olsa da onların da kalorisinin yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor. Çünkü tüketim sıklığı fazla ise sütlü tatlının zararsız olduğunu düşünmek son derece yanlış.
Tatlılar (basit şekerler) kan şekerinin çabuk yükselmesine sebep olur. Hızlı yükselen kan şekeri de çabuk düşüyor. Bu durum özellikle şeker hastalarında daha net görülse de aslında sağlıklı bireylerde de aynı etki gözleniyor. Hızlı düşen kan şekerini tekrar yükselmek için, vücut tatlıya ihtiyaç duyuyor. Böylece istenmeyen bir döngü ortaya çıkıyor. Tatlıyla birlikte tüketilen yoğurt, süt gibi proteinler hızlı düşüşün önüne geçiyor. Dolayısıyla tatlı yanında tüketilen protein (sütlü tatlıdaki süt burada protein görevini üstlenir) dengenin oluşmasına katkı sağlıyor.
Sağlıklı beslenme ve diyette her şeyin aslında bir denge olduğunu unutmamak gerekiyor. Kaloriyi nereden aldığınız çok önemli. Örneğin 1 dilim baklava da 120 kalori, bir kase yoğurt da. Ancak baklava şeker içerikli ve besleyici bir gıda değil. Bunun aksine ise yoğurt vitamin ve mineral barındıran, floraya katkı sağlayan, kaliteli bir protein. Her zaman içerik düşünmek tabii ki mümkün değil fakat her zaman kalori saymak doğru değil. Az porsiyonlarla yapılan kaçamaklar bize her zaman avantaj sunuyor.
Tatlı bir şey tüketmek istiyorsanız, şerbetli ve ağır tatlılara başvurmak yerine ev yapımı reçel, bal tahin gibi sağlıklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Tatlı isteği bazen acıkmayla birlikte kan şekerinin düşmesiyle de ilişkili olabilir. Acıkma sonucu tüketilen tatlı doyurmayacağı için kısa bir süre sonra daha şiddetli şekilde yemek yeme isteği ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple acıktığınızı hissediyorsanız öncelikle bir ana yemek tercih etmelisiniz.
Ne kadar masum olanı seçseniz de akşam yemekten sonra tüketilen tatlıların kilo artırıcı etkisi normale göre daha fazla oluyor. Gece metabolizma yavaşlıyor, kişinin hareketi de daha az olduğu için yağ yakımı azalıyor. Az miktarda da yeseniz gece tüketilen tatlılar çok masum olmayabilir. Bu nedenle hangi tatlının yendiği kadar ne zaman yendiği de önemli.
Uzmanlar, sağlığınız için haftada en fazla 2 kere tatlı yemeyi öneriyor. Bu tatlıları yerken ise yapmanızda fayda olacak bir öneri de sunuyorlar. Tarçın yapısında bulunan antioksidan maddeler ve fenolik bileşikler sayesinde vücuda olumlu faydaları bulunan bir besin. İçeriğindeki sinnamil aldehit ile de hücrelerin glikoz kullanımını artırıyor. Böylece kan şekerinin düşürülmesine yardımcı oluyor. Kan şekerinizi dengelemek ve tatlı isteğinizin önüne geçmek için sütlaç gibi tatlılarınızın üzerine ara öğün olarak alabileceğiniz sütün içine, aralarda aldığınız çayların içine veya suyunuza toz veya çubuk tarçın ekleyebilirsiniz.