07.01.2016 - 14:56 | Son Güncellenme:
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, pazının faydalarını şöyle sıraladı: “Yemekler ile birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve yardımcı olduğu için tercih edilebilir.Pazı suyu, pazı haşlanır suyu tüketilirse damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.Pazı hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir.
Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan yada diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız yada şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz.Pazı kemiklere faydalıÖnemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar.
Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz.Pazı, hemoroide de iyi geliyorBasur rahatsızlığına karşı çözüm arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyip kullanabilirsiniz. Pazı haşlanarak lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroid yani basur için fayda sağlar. Aynı zamanda vücuttaki deri hastalıklarına ve şişliğe de iyi gelir.
Yüksek miktarda beta karoten içerir. Bunun sonucunda göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklarına iyi gelir.”
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, pazının nasıl tüketileceği konusunda ise şunları söyledi; “Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir yada yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.
Malzemeler: Kekik, lor peyniri, pazı, zeytinyağı ve kırmızı pul biber. Pazılar güzel yıkanıp sirkeli suda bekletildikten sonra pazı salatasının yapılışına geçebiliriz.Yapılışı: Pazıyı dilimleyin, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile tavada çevirin, yağı yakmadan pazının yeşil renginin kalmasına özen gösterin. Bunu saatlerce kavurursak önemli bileşenler gidiyor. Pazı kalsiyumu yüksek oranda içeriyor. Pazı hazır olunca üzerine kalorisi düşük olan lor peyniri koyarız arkasından da kekik konur. Kekiğin kötü kolesterolü engellediği görülmüş kekiği de ilave ettikten sonra salatayı az renklendirmek için kırmızı pul biber kullanabilirsiniz.