Bir süredir kullandığınız parfümün baz notalar içerdiğini bilseniz bile kokusunu alamıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni baz notaların daha kırgılgan yapıda olmasıdır. Bu ağırz baz notalar kadar uzun süre dayanamayacaklarını gösterir. Bu durumda parfümün kokusu değişmeye başlayabilir.
Parfümünüzde ağır baz notalar varsa daha uzun süre saklanabilir. Oryantal kokuların uzun ömürlü olduğu düşünülür. Kehribar gibi malzemelere daha fazla dayanabilir. Bu durumda uçucu bileşenlere sahip parfümler kısa sürede bozulabilir.
Parfümün bozulup bozulmadığını anlamak için eski kokusuna dikkat ederek test etmelisiniz. Daha önce kullandığınız üst notaları koklamakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca hafif ekşimsi bir koku varsa bozulduğu anlamına gelir.
Parfümü bir kağıt parçasına püskürtüp koklayabilirsiniz. Test sırasında cilde değmemesi daha mantıklıdır. Eğer bir tuhaflık seziyorsanız muhtemelen sezgileriniz doğrudur.
Yaygın kokularla kendini belli eden parfümlerin kokusu azaldığında veya ekşi kokular yaydığında fark etmemek imkansız olur. Aynı şekilde rengi görünür bir şişedeyse daha dikkatli bakabilirsiniz. Parfümün rengi eskisinden daha koyu renkteyse iyi durumda olmadığına işarettir.
Uzmanlara göre vanilya gibi temel notalara sahip olan parfümler daha az uçucudur. Özellikle bu, parfümün hızla oksitlenmeyeceği anlamına gelebilir. Satın aldığınız parfümlerin kutusu da birçok şeyi anlatıyor olabilir. Bazı parfümlerde raf ömrünün yazıldığı bir kısım olabilir.