12.05.2024 - 14:02 | Son Güncellenme:
Anti-inflamatuar içeriğiyle kakule, ağız kokusunu önler. Hıçkırığı geçirebilir, sindirim sistemini düzenleyerek şişkinlik, gaz ve kabızlığa iyi gelir. Kalp sağlığını korur ve diyabet riskini de azaltır. Bunun yanında kakule, stres ve kaygı gibi ruhsal problemlere karşı da etkili şekilde kullanılabilir.
Safran ve vanilyadan sonra dünyanın en pahalı baharatlardan biri olarak sofralarımıza giren kakule, Güney Asya’nın sınırlı bölgelerinde yetiştiği için nadir bulanan değerli bir baharat. Ancak biz de Osmanlı yemek kültürü sayesinde kakuleye çok da yabancı değiliz.
Osmanlı yemeklerinde karabiber ve karanfil ile karıştırılarak çeşni olarak kullanılan kakule, ferahlatıcı tadı sayesinde içeceklerde de aranan tatlardan biri. Üstelik kuvvetli ve keskin bir tada sahip olmasına rağmen zannedildiği gibi yemeklerin tadını bastırmıyor. Özellikle de kendine has tadı olan Türk kahvesi gibi içeceklerin tadını bozmadan içeceklere aroma veriyor.
Şifalı özellikleri ile alternatif tıbbın da gözdesi olan kakule meyvesinin başta mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Mide ağrısı, sindirim sorunları, gaz ve hazımsızlığa karşı mideyi rahatlatan baharatın yalnızca bir tutamı şiddetli mide bulantısını geçirmek için yeterli olabilir. Ferahlatıcı tadı sayesinde ağız kokusunu da gideren kakule, kansere karşı savaşta da etkili.
Kakule en çok içeceklerde, çay ya da kahve aromasını desteklemek için kullanılıyor. Eğer çay olarak kullanılmak istenirse kakule taneleri demlenebilir, bal ve limonla tatlandırılarak tüketilebilir. Kakule sadece sıcak içeceklerde değil, tatlılarda da kullanılabilir.