Anadolu’da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı Döneminden beri biliniyor. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunuyor. Şeker hastalarının derilerinde kapanmakta geciken yaralarına karşı taze dut yaprağından hazırlanmış ve ılık olarak uygulanacak dut yaprağı çayının pansumanı iyi bir destekleyici olabilir.
Kandaki CRP yüksekse düşürülmesinde mükemmel bir destekleyici olan dut, yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine bir avuç dolusu atıldığında ve altı dakika kısık ateşte kaynatıldığında mucizevi etkileri olan bir meyve. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirilen karışım ılıyınca süzülür ve yarısı sabah aç karnına, diğer yarısı akşam aç karnına içilir. Kahvaltıdan ve akşam yemeğinden yirmi dakika önce içilmesi gereken haşlanmış dutların tüketilmesi şart değil.
“Dut gizli nimettir. Eskiden İstanbul Okmeydanı dut bahçeleriyle doluydu. Şimdi tabii ki doğal dut bulmak çok zor. Her şey doğaldan uzaklaştı ve yapaylaştı. CRP’si yüksek olanlar, beyaz dut kurusu suyunu içsin.” - Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu