Fruktozu fazla tüketseniz bile doymazsınız ve kısa bir süre sonra yeniden acıkırsınız. Öğle veya akşam fazla tatlı tüketenlerin ya da yemek üstüne kendine tatlı ziyafeti çekenlerin kolay kilo almalarının ve yemek sonrası yorgun düşüp bir köşede uyuklamalarının nedeni budur. Mide doluyken tükettiğiniz meyveler mide ve bağırsakta artan ‘doğal alkol’ nedeniyle hafifçe ‘kafa hoşluğu’ yaşamanıza yol açabilir.
Yaşı otuzu geçen kişilerin günlük meyve tüketimi 1, en fazla 2 porsiyonu geçmemeli. Özellikle insülin direnci olanlar, açlık insülini yüksek bulunanlar meyve tüketirken miktar, zamanlama, o meyvenin fruktoz içeriği konusunda tedbirli olmalı. Fruktozu yüksek diğer besinleri de yani balı, tatlıları, meyve yediği gün yememeli. Ayrıca meyve yenen gün çaya kahveye eklediği şekere sınırlama getirmeli. Meyvenin içindeki fruktozun vereceği zararları minimuma indirmek için de şu basit ayrıntı dikkate alınmalı: ‘Kabuklu yenebilen meyveler kabuklarıyla birlikte yenilmeli.’
Kabuğu soyulan meyve bütün tüketilmeli, salatası veya püresi tercih edilmemeli. Bir meyvenin püresi suyundan, salatası püresinden, soyulmuş hali salatasından, kabuklu hali de soyulmuş halinden faydalı. Meyveyi ezip hırpalar, salatasını, püresini yapar, hele hele suyunu sıkar, yani içindeki posasını ayırırsanız fruktoz çok daha hızlı emilir ve bu hata size karaciğer yağlanması, trigliserid fırlaması, LDL kolesterol oksitlenmesi, HDL kolesterol azalması, kalp damar hastalığı, insülin direnci, göbeklenme, bel genişlemesi olarak kendini gösterir. Meyveyi yemek üstüne değil ara öğünlerde ‘atıştırmalık’ gibi değerlendirmelisiniz.
Bir adet incirde ortalama 40 ila 50 kalori bulunuyor. Nedeni de bu meyvenin yoğun fruktoz içermesi. İri bir incirde 10 ila 12 gram kadar fruktoz olabiliyor, küçüklerinde bu rakam 4 ila 5 grama iniyor. Beslenme açısından bakıldığında ise incir, yüksek fruktoz içeriği dışında adeta bir ‘süper besin!’ Posadan, kalsiyum, potasyum, magnezyumdan, antioksidanlardan ve B vitaminleri bakımından da zengin. Kabızlığa, kemiklere iyi geliyor ve kanserden korunma barajını güçlendiriyor.