13.08.2024 - 11:36 | Son Güncellenme:
İncir sadece lezzetli değil, aynı zamanda güçlü sağlık faydaları olan bir meyve. Tazesi de, kurusu da bedene iyilik veriyor. Bütün mesele kararında yiyip günde 1 ila 2 adediyle yetinmek. Fruktoz yükünün fazla bir meyve olması tıpkı muz, üzüm, elma gibi incirden de vazgeçmemizi gerektirmiyor. Günde 1 ila 2 yaş veya kuru inciri her gün afiyetle yiyebilirsiniz. Ancak bunu aşmamak kilo almamak adına önemli. Zira incirin fazlası kilo almaya sebep olabilir.
Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Ancak dozu kaçırılınca tehlikeli olabiliyor. Yetişkin birinin bir günde kullanabileceği fruktoz miktarı 15 ila 20 gramla sınırlı. Zira karaciğerin ‘fruktoz işleme kapasitesi’ bu kadar. Fazlası trigliseride çevrilip kana gönderiliyor. Trigliserid ise önce karaciğer, sonra da karın içi organlarınızın yani pankreas, böbrekler ve omentumun yağ denizi içinde boğulmasına, sonuç olarak göbeğinizin büyümesi ve bel çevrenizin genişlemesine, insülin patlamaları, insülin direnci ve şeker hastalığına ve kansere kadar gidebilen hastalıklara neden oluyor.
Fruktozu fazla tüketseniz bile doymazsınız ve kısa bir süre sonra yeniden acıkırsınız. Öğle veya akşam fazla tatlı tüketenlerin ya da yemek üstüne kendine tatlı ziyafeti çekenlerin kolay kilo almalarının ve yemek sonrası yorgun düşüp bir köşede uyuklamalarının nedeni budur. Mide doluyken tükettiğiniz meyveler mide ve bağırsakta artan ‘doğal alkol’ nedeniyle hafifçe ‘kafa hoşluğu’ yaşamanıza yol açabilir.
Yaşı otuzu geçen kişilerin günlük meyve tüketimi 1, en fazla 2 porsiyonu geçmemeli. Özellikle insülin direnci olanlar, açlık insülini yüksek bulunanlar meyve tüketirken miktar, zamanlama, o meyvenin fruktoz içeriği konusunda tedbirli olmalı. Fruktozu yüksek diğer besinleri de yani balı, tatlıları, meyve yediği gün yememeli. Ayrıca meyve yenen gün çaya kahveye eklediği şekere sınırlama getirmeli. Meyvenin içindeki fruktozun vereceği zararları minimuma indirmek için de şu basit ayrıntı dikkate alınmalı: ‘Kabuklu yenebilen meyveler kabuklarıyla birlikte yenilmeli.’
Kabuğu soyulan meyve bütün tüketilmeli, salatası veya püresi tercih edilmemeli. Bir meyvenin püresi suyundan, salatası püresinden, soyulmuş hali salatasından, kabuklu hali de soyulmuş halinden faydalı. Meyveyi ezip hırpalar, salatasını, püresini yapar, hele hele suyunu sıkar, yani içindeki posasını ayırırsanız fruktoz çok daha hızlı emilir ve bu hata size karaciğer yağlanması, trigliserid fırlaması, LDL kolesterol oksitlenmesi, HDL kolesterol azalması, kalp damar hastalığı, insülin direnci, göbeklenme, bel genişlemesi olarak kendini gösterir. Meyveyi yemek üstüne değil ara öğünlerde ‘atıştırmalık’ gibi değerlendirmelisiniz.
Bir adet incirde ortalama 40 ila 50 kalori bulunuyor. Nedeni de bu meyvenin yoğun fruktoz içermesi. İri bir incirde 10 ila 12 gram kadar fruktoz olabiliyor, küçüklerinde bu rakam 4 ila 5 grama iniyor. Beslenme açısından bakıldığında ise incir, yüksek fruktoz içeriği dışında adeta bir ‘süper besin!’ Posadan, kalsiyum, potasyum, magnezyumdan, antioksidanlardan ve B vitaminleri bakımından da zengin. Kabızlığa, kemiklere iyi geliyor ve kanserden korunma barajını güçlendiriyor.