Reflü ve gastrit hastalarının kaçınması gereken besinlere de değinen Uzm. Dr. Gürel, “Portakal, domates, soğan ve sarımsak gibi asitli yiyecekler mideyi tahriş edebilir. Kızartmalar, fast food ürünleri ve baharatlı yiyecekler reflüyü tetikleyebilir. Gazlı içecekler, çikolata, kahve ve nane gibi besinler mide asidini artırarak rahatsızlıklara yol açabilir” dedi.
İftar ve sahur sonrası hemen yatılmamasını belirten Uzm. Dr. Gürel, “Ramazan ayında sağlıklı bir sindirim sistemi için öğünler düzenli tüketilmeli, yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmeli. Yemekten sonra en az bir saat boyunca yatmaktan kaçınılmalı ve uyku esnasında başın biraz yüksekte tutulması, reflü şikayetlerini azaltabilir. Hafif egzersizler yapmak ve stresi yönetmek de mide sağlığını korumaya yardımcı olur” ifadelerini kullandı.
Şiddetli karın ağrısı, kanlı kusma veya ani kilo kaybı gibi durumlarla karşılaşılırsa en kısa sürede doktora başvurulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Gürel, “Ayrıca, oruç tutarken kullanılan ilaçlarla ilgili doktor tavsiyesi almak önemlidir. Örnek bir beslenme programı olarak sahurda yulaf ezmesi, muz ve ceviz ya da haşlanmış yumurta ve salatalık tüketilebilir. İftarda ise mercimek çorbası, ızgara levrek, buharda brokoli ve tam buğday ekmeği sağlıklı bir seçenek olabilir. Ramazan ayında mide sağlığınızı korumak için beslenmenize dikkat etmeli, tetikleyici gıdalardan kaçınmalı ve doktorunuzla iletişimde kalmalısınız” dedi.