10.02.2024 - 14:48 | Son Güncellenme:
Uzmanlar, sıvı biyopsinin özellikle ameliyat edilemeyen beyin tümöründe faydalı olabileceğini düşünüyor. Test, kan dolaşımındaki tümör parçalarını tespit ederek teşhise yardımcı oluyor.
Glioblastoma adındaki kanser çeşidi, yetişkinlerde en sık görülen beyin tümörü türüdür. Bu rahatsızlık hızlıca yayılır ve ölümcüldür. Başlatılan testin doğruluğuna ilişkin ilk çalışmaları gerçekleştiren araştırmacılar, kesinliğe sahip olduğunu vurguluyor.
Artık sonuçları doğrulamak için Birleşik Krallık'ta daha büyük çalışmalar yapmayı ve hastaların iki yıl gibi kısa bir sürede yeni testten yararlanabileceği belirtiliyor.
Geliştirilen kan testi, dolaşımdaki hücreleri mikroskop altında inceleyerek çalışıyor. Danışman beyin cerrahı Kevin O'Neill, geliştirilen test tipi hakkında şu sözleri ifade etti:
"Bu test, gerçek bir doku örneğiyle aynı hücresel ayrıntıyı analiz ederken, kanda dolaşan sağlam tümör hücrelerini tespit ediyor."
Aynı zamanda O'Neill, bu yeniliğin vücuda nadiren yayılan beyin kanserinin tedavisi için iyi bir girişim olacağını düşünüyor. Teşhisin hızlandırılmasına yardımcı olan test, hastaların hayatta kalma şansını artırmak için özel tedaviler geliştirilmesini sağlayacak.
Konu hakkında yorum yapan uzman isimler, daha gidilecek çok yolun olduğunu ancak bu teknoloji sayesinde ulaşılması mümkün olmayan tümörlerin tanısının konulabileceğini belirtiyor.
Beyin tümörü araştırmalarında genellikle hastalardan %1'i 10 yıldan fazla yaşayabiliyor. Uzmanların geliştirdiği bulgular ise birçok kişi tarafından 'önemli' olarak nitelendiriliyor.
Bu tür tümörlere yönelik tedavi seçeneklerinde yirmi yıldır hiçbir ilerleme kaydedilmediği söyleniyor. Bu nedenle ilerletilen kan testi yöntemi, daha erken tanıya ve daha iyi sonuçlara yol açabilir.