12.10.2023 - 16:15 | Son Güncellenme:
Yeşil sarımtırak bir gövdesi, kökü ve tomurcuklarıyla sulak orman alanlarında yetişen ve toplanması zor bir sebze olan kuşkonmaz içeriğinde bolca C vitamini, folat ve lif barındırır.
İçindeki K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve kemikler için ihtiyaç duyulan besini sağlar. Aynı zamanda krom da içeren kuşkonmaz, insülin glukozunun hücrelere taşınmasına yardımcı olur.
Kalbiniz, kemikleriniz, sinir sisteminiz ve böbrekleriniz için ideal bir besin olan kuşkonmaz, içerdiği potasyum sayesinde iç organların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kan akışını düzenleyen kuşkonmaz, aynı zamanda kan basını düşürmeye yardımcı olan asparaptin adı verilen bileşik sayesinde tansiyon hastalarının tüketebileceği en iyi besinlerden biri olarak gösteriliyor.
Avokado, lahana vb. diğer sebzelerle birlikte tüketildiğinde doğal bir antioksidan kaynağı olan kuşkonmaz bununla birlikte kanserojenlere savaş da açıyor.
İçeriğindeki glutatyon sayesinde kan hücrelerinde bulunan zararlı bileşikleri parçalayan ve vücuttaki toksinleri atmayı sağlayan kuşkonmaz, meme, gırtlak, akciğer ve kemik kanserini önlemeye yardımcı oluyor.
Düzenli tüketildiğinde vücudun adeta bir makine gibi çalışmasını sağlayan kuşkonmaz, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve iltihaplanmayı da önleyebilir.
Beyin sağlığı için de tüketilmesi çok önemli olan bu sebze, beyni korur ve bilişsel gerilemenin önlenmesine yardımcı olur. B12 vitamini açısından oldukça zengindir.
İdrara çıkmayı sağlayan ve vücudun fazla tuzlardan kurtulmasını sağlayan yüksek düzeyde amino asit barındıran 'asparagin' içeren kuşkonmaz, ödemden kurtulmak isteyenler için harika bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek tansiyon ve kalp hastaları için oldukça faydası vardır.
Ödemi atmasının yanı sıra idrar söktürücü özelliği olan kuşkonmaz, aynı zamanda sindirim sistemine yardımcı olur ve bağırsakları rahatlatır.