Kurkuminin sağlık yararları hakkında çok sayıda iddia mevcut. Geleneksel olarak cilt rahatsızlıklarını, üst solunum yolu rahatsızlıklarını, eklem ağrılarını, sindirim sorunlarını ve daha fazlasını tedavi etmek için kullanıldı.
Modern araştırmalar, uzun zamandır bilinen bu sağlık yararlarından bazılarını doğruladı ve bunların ardındaki biyolojik mekanizmaları göstermeye yardımcı oldu.
Kurkumin hem osteoartrit hem de romatoid artritin ağrılı semptomlarına yardımcı olur. Bu büyük ölçüde iltihap önleyici özelliklerinden kaynaklanır. İltihaplanma, etkilenen eklemlerde kızarıklık, şişlik, sıcaklık, eklem ağrısı ve eklem sertliği olarak ortaya çıkabilir. Birkaç çalışma kurkuminin bu iltihap semptomlarını azaltmada etkili olduğunu gösterdi.
Yapılan araştırmalar kurkuminin iltihaplı ve dejeneratif göz rahatsızlıklarını yönetmede faydalı olduğunu söylüyor. Kurkuminin gözleri sağlıklı tutmak ve bazı göz hastalıklarını tedavi etmek için iyi olabilir.
Kurkumin böbrekleriniz için faydalı olabilir. Özellikle akut böbrek hasarlarının iyileşmesine ve antioksidanların artmasına yardımcı olur.
Kurkumin tüketilerek saman nezlesi veya diğer mevsimsel alerji semptomları azaltılabilir. Bunlara hapşırma, kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklık dahildir.
Kurkuminin kanseri önleyebileceğini veya tedavi edebileceğini kanıtlayacak yeterli kanıt yok. Ancak bazı araştırmalar, kanser hücrelerinin çoğalma yeteneğini azaltabileceğini gösteriyor.
Üstelik zerdeçalda bulunan kurkumin, yeni bir araştırmaya göre probiyotik yoğurtta doğal bir koruyucu olarak etkili bir şekilde kullanılabilir, mantar ve bakteri büyümesini doğal olarak engelleyerek raf ömrünü uzatabilir ve sağlık yararlarını artırabilir.
Bu sebeple zerdeçallı yoğurt bağışıklık sistemini koruyarak diğer yandan sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı oluyor.