Meyveler yanlış saklandığında kahverengileşmeye ve yumuşamaya başlayabilir. Özellikle muz, bu konuda çok daha hassas bir meyvedir. Çabuk bozulan bu meyveyi saklamak ise oldukça basit.
Yiyecek saklama uzmanları muzların 26 gün boyunca kararmasını önleyen bir tüyo olduğunu belirtiyor. Muz saklama hilelerinin çoğunda tazeliğini koruması için streç film veya alüminyum folyo kullanılır. Ancak bu yöntem, muzun işlevine zarar verebilir.
Sosyal medya hesabında paylaşım yapan bir kullanıcı, muzun kabuğunu soyup dilimledi. Ardından cam kavanoza ekleyerek bekletti. 26 günün sonunda dilimlenmiş muz ilk günkü gibi taze görünüyordu. Kabuğu sarıydı ve hiçbir kahverengileşme belirtisi yoktu.
Kullanıcı "Muzları kavanoza koymamın asıl amacı, kesilmiş bir muzun 12 saat dayanıp dayanamayacağını görmekti ve 26 gün oldu" diye konuşarak taze kalan muzlara karşı şaşkınlığını belli etti. Bu tüyo sayesinde faydasını kaybetmeden saklanabilen muzlar, diğer kullanıcıların da ilgisini çekti.
Uzmanlar, muzları saklamanın ilk şartının güneşli alanlardan sakınmak olduğunu belirtiyor. Yaklaşık 12 derecede tutulması ve gölge alanlarda bekletilmesi bozulmayı yavaşlatan en önemli etkenlerden biri.
Muzun hızlı olgunlaşmasını önlemek için loş bir oda iş görecektir. Bu nedenle cam kavanoza ekleyip karanlık ve serin bir ortamda tutabilirsiniz. Soyulmuş muzları çöpe atmak yerine meyve suyu tüyolarını deneyebilirsiniz.
Ayrıca muzlar, hava ile temas ettiğinde daha çabuk olgunlaşır ve renk değiştirmeye başlar. Bunun için kavanoza eklediğiniz muzların hava almadığını kontrol etmek, önceliklerinizden biri olmalıdır. Meyve salatalarında kullanacağınız meyvelerin üzerine limon suyu ekleyebilirsiniz. Koyulaşmayı önleyecektir.