11.08.2020 - 18:20 | Son Güncellenme:
Neredeyse elimizi attığımız her besinde yoğun katkı maddeleriyle karşılaştığımız günümüz gıda sektöründe, doğallık arayışımız gittikçe artıyor.
Doğadan gelerek saflığını koruyan her besinin vücudumuza olan faydası, büyük bir sağlık sınavından geçtiğimiz şu günlerde daha net hissedilir hale geldi.
Propolisin insanlar için çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Bal ve Arı Ürünleri Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, doğanın insanlara sunduğu en büyük hediyelerinden biri olan propolisi anlattı.
Propolisin arı kolonisinin yaşamında hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Ahmet Bağran Aksoy şu bilgileri paylaştı: "Propolis, yapışkan, reçinemsi bir maddedir.
Bal arıları değişik bitkilerden topladıkları maddeleri kovanlarına getirirler ve bunu işleyerek propolise dönüştürürler.
Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır.
Arılar propolisi, kovanın iç duvarlarını düzgün hâle getirmek, peteklerin ağızlarını kapatmada ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanılır.
Girdikten sonra ölen canlıları propolis ile mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etkisi gösterir."
Vücut direncinin artırılması amacıyla kullanılır. Bağışıklık sistemini destekler.
Soğuk algınlığından korunmak için kullanılır.
Hücre yenileyici özelliğe sahiptir.
Yapılan araştırmalarda ülser, iltihaplı hastalıklar, yanıklar için olumlu etkileri görülmüştür.
Farenjit gibi hastalıklarda kullanılabilir.
Bakteri üremesini engeller, mikroplardan arındırır.
Diş eti hastalıklarına karşı etkilidir.
Ahmet Bağran Aksoy, propolisin nasıl kullanılacağına da açıkladı: