Meyve ve sebze kabuklarını çöpe atmadan önce, bir kısmını ayırarak işe başlayın. Bunları evdeki saksıların sayısına göre belirlemeniz gerekir. Yemek için kullanılan meyve ve sebzelerin kabuklarını soyup, bir kap içinde biriktirin. Bütün bunları olabilecek en kısa sürede halletmeye özen gösterin ki, bekleyen kabukların vitamin değeri kaybolmasın. Ayırdığınız kabukların üzerine kaynar su döküp soğumasını bekleyin. Soğuyan kabukların suyunu, saksılarınızı sularken kullanın. Bitkilerinizde gözle görülür bir gelişim olduğunu kısa süre içinde fark edeceksiniz.
Her sabah yumurta haşlayıp yiyorsanız, haşladığınız suyu lavaboya dökerek ziyan etmeyin. Suyun soğumasını bekledikten sonra, yumurta kabuklarında bulunan vitaminler, çiçeklerinizin daha hızlı büyümesini ve canlanmasını sağlayacak vitaminleri suya bırakmış olacak. Her saksı için, 1 ila 2 yemek kaşığı yumurta suyu kullanmak, bitkilerin canlılığını koruyabilir. Üstelik haftada 1 kere yapmak yeterli.
Meyve ve sebzeler insan sağlığı için oldukça önemli. Ancak sadece insan sağlığı için de değil. Nasıl mı? Sebzeleri haşlamanız gerektiğinde haşlama suyunu lavabo yerine bitkilerinize dökün. Bu suyun yapısında bolca fosfor ve potasyum olduğunu unutmayın. Eğer az miktarda ise dinlenmiş musluk suyuyla karıştırarak ölçüsünü çoğaltabilirsiniz.
Potasyum kaynağı muz, ev bitkilerini canlandırmak için harikadır. Muz yedikten sonra kabuklarını atmadan önce doğal gübre yapımında kullanabilirsiniz. Muz kabuğunu 500 ml suyun içinde kaynatın ve kaynayan suyu soğuttuğunuzda bitkileri sulamak için kullanın. Evinizde yetiştirdiğiniz bitki miktarına göre bu suyu saksılara paylaştırabilirsiniz. Dilerseniz sprey şişesine alarak püskürtme yöntemini de tercih edebilirsiniz.
Elma sirkesi antioksidan maddeler içeren, vücudumuzu ve az bilinen özelliğiyle bitkileri parazitlerden koruyan bir malzemedir. Elma sirkesini, doğal gübre elde etmek için kullanmak adına bir sprey şişesi edinmelisiniz. Bu şişenin yarısını dinlenmiş musluk suyuyla doldurduktan sonra içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip, karıştırın. Hazırlanan karışımı bitkileri sularken kullandığınızda, köklerinin ve yapraklarının gelişimini göreceksiniz. Bu yöntem her hafta 1 defa olacak şekilde uygulanabilir.
Bitkilerin doğal ortamında daha gür ve sağlıklı büyüyeceğini unutmayın. Bunun nedeni çevresindeki odun külleri ve kalıntılarıdır. Ev bitkileriniz için de doğal gübre hazırlarken odun külünden yardım alınabilir. Külleri suyun içinde bekletin, süzün ve sulu kısmı ayırın. Külden arınan suyu, evdeki bitkilerinize gübre vermek için kullanabilirsiniz. Bu yöntemle böcekleri bitkilerden uzak tutmak mümkün.
Pek çok evde hemen hemen her gün çay içiliyordur. Evlerinde bitkileri olanlar, çayını dökmek yerine biriktirebilir. Neden mi? Çay posası, bitkilere doğal gübre olma niteliğindedir. Birkaç öğünlük çay posasını biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önler. Bu yöntemi haftada 1 defa uygulamak mümkün. İstediğiniz çayın posasını bu iş için kullanabilirsiniz.
Sarımsak doğal bir antibiyotiktir. İnsan sağlığı için faydalı olduğu gibi bitki ve çiçeklerin de sağlığını koruyan sarımsak, böceklenen bitkilere gübre vermek ve canlanmasını sağlamak için idealdir. Bir miktar sarımsaklı su hazırladıktan sonra suyu, tüm bitkileriniz için kullanabilirsiniz. Sarımsaklı su sayesinde bitkiler böceklenmekten uzak kalır ve daha güçlü şekilde büyür.