25.12.2024 - 10:33 | Son Güncellenme:
Bu kış şimdiye kadarki yaşadığınız tüm kışlardan farklı olabilir. Herhangi bir hastalığa yakalanmadan mevsimin tadını çıkarmak için uzmanların uyarılarına kulak vermelisiniz. Peki, bağışıklığımızı nasıl güçlü tutacağız?
Bir numaralı kış beslenme ipucu, bağışıklık sağlığına odaklanmaktan geçiyor. Çinko ve C vitamini gibi besinler bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. C vitamini turunçgillerde, meyvelerde, kivide, brokolide ve domateste bulunurken, çinko baklagiller, tam tahıllar, birçok deniz ürünü ve kümes hayvanı gibi yiyeceklerde bulunur.
Kış günleri çoğumuzu sık sık iç mekanlara ve mutfağa, sevilen ve yeni tarifler hazırlamaya teşvik eder. Bu tarifleri denerken kullandığınız ürünler de oldukça önemlidir. Uzmanlar, tam tahılın bağışıklığı güçlendirdiğini bu yüzden tarifler de bu tahılları kullanmanın daha sağlıklı olmayı beraberinde getirdiği konusunda uyarıyor.
Günlerin kısalmasıyla güneş ışığından maruz kalmanız kış aylarında yeterli D vitamini alamamanıza sebep olur. Bu nedenle özellikle kış aylarında D vitamini takviye olarak almanız gerekir. Elbette bu takviyeyi almadan önce doktorunuza danışmayı unutmamalısınız.
Soğuk aylarda öğünlerinize daha fazla iltihap önleyici yiyecek eklemeniz gerekiyor. Diyetinize zencefil , zerdeçal ve sarımsak gibi iltihap önleyici yiyecekler eklemek, soğuk aylarda iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu yiyecekler genellikle çaylara, çorbalara ve güveçlere eklenir ve vücudun enfeksiyonla savaşmasına ve soğuk havalarda rahatlığı desteklemesine yardımcı olabilir.
Öğün atlamak yorgunluğa, yüksek kolesterole ve aşırı yemeye yol açabilir. Vücudunuzun gün boyunca yakıta ihtiyacı vardır ve onu düzenli olarak beslemelisiniz. Acıkmıyor ve yemek yeme ihtiyacı duymuyor olsanız bile besin açısından zengin meyve ve sebzelerle dolu daha hafif bir öğün geçirmelisiniz.