30.11.2020 - 11:11 | Son Güncellenme:
Şimdiye kadar yediğiniz tüm mezeleri unutun! Pancar cacığı olarak da bilinen Yozgat yöresine ait olan pezzik cacığı ara veya ana öğün olarak tüketiliyor. Dilerseniz içerisine sucuk ve pastırma da ekleyebilirsiniz. Özellikle meze sofralarının en güzel başlangıcı olarak bilinen pezzik cacığının en önemli iki malzemesi; bulgur ve pancar. Bu ikisinin uyumuna bayılacaksınız!
3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan, 1/2 su bardağı pilavlık bulgur, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 adet közlenmiş kırmızı biber, 1 adet pancar(haşlanmış, suyuyla birlikte), 4-5 yemek kaşığı çırpılmış yoğurt ve 1 avuç doğranmış maydanoz.
Pancarları haşlayın ve suyuyla birlikte kenarda bekletin. Ayrı bir tencerede zeytinyağı ile birlikte soğanı yumuşayana kadar kavurun. Ardından bulguru da ekleyip kavurmaya devam edin. 2 dakika sonra salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
Közlenmiş ve doğranmış kırmızı köz biberleri de ekledikten sonra haşlandıktan sonra küçük doğranmış pancarları ve haşladığınız suyundan üzerini kapatacak kadar ekleyin.Bulgurlar pancarın suyunu çektikten ve yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Servis etmeden önce üzerine çırpılmış yoğurt ve doğranmış maydanoz ekleyin.
Afiyet olsun.