Güzelliğinin en büyük nedeni pembe çiçekleri olan şeftalinin çekirdeğinin mideyi rahatlatmak, kulak ve diş ağrılarını dindirmek gibi yararlarıyla biliniyor. Şeftali çekirdeğinin içindeki yemişleri dövdükten sonra elde edilen öz suyu kulak ağrısını dindirmede de son derece etkili.
Faydası sonsuz üzüm çekirdeği, yağı, özütü, kapsülü ile hayatımıza girdi. İçindeki yüksek miktarda bulunan E ve C vitaminleri müthiş bir glutatyon kaynağı. Glutatyon ise güçlü bir bağışıklık sistemi için yetersiz olmaması gereken bir madde. Üzüm çekirdeği yaşlanmayı geciktirici etkisi, kan dolaşımını düzenleyen yanıyla üzüm çekirdeği oldukça faydalı. Üzüm çekirdeğinden elde edilen yağ yemeklerde kullanılabiliyor. Çekirdeklerin kendisini ise başta smoothie ve dondurma olmak üzere salata tariflerinize eklemeniz de mümkün.
Karpuz çekirdeği B vitamini içeriği, bol mineral kaynağı oluşu ve sinir sistemini koruyan özelliğiyle keyifle ve bol bol yenilebilen bir meyve çekirdeği. Çimlendirilirse de çok faydalı olur ve özellikle de salatalara çok yakışıyor.
Sarı kavun çekirdekleri kültürümüzde kullanımı yaygın bir çekirdek. Kalp sağlığına birebir fayda sağlayan magnezyum içeren ve uyku sorularına iyi gelen kavun çekirdekleri mutfağımızın güzel içeceklerinden biri olan sübyenin de ana malzemesi. Kavun çekirdekleri kurutulduktan sonra şekerle dövülüp iyice ezin, ardından bir tülbent yardımıyla suyu süzün. Çıkan suya içme suyu eklendikten sonra ortaya nefis bir içecek çıkıyor. Sübye!
Uzmanlar, kiraz ve vişne çekirdeklerini yemekte kullanmayı önermiyor. Ancak kolay ısınıp geç soğuyabilen bu çekirdekleri kuruttuktan sonra sıcak su torbası için rahatlıkla kullanabilirsiniz.