24.12.2015 - 14:01 | Son Güncellenme:
3 bardak suyun içine 3 tatlı kaşığı meyan kökü karıştırıp 30 dakika kaynatılır ve soğuk tüketilir.Sağlık açısından birçok faydası olan meyan kökü, bazı yan etkileri dolayısıyla dikkatli tüketilmelidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik özellikleri vardır. Toksinlerden korur.
Kışın sıkça yakalandığımız soğuk algınlığı, grip, nezle, bronşit vb. üst solunum yolu hastalıklarına birebirdir. Ses kısıklığına iyi gelir, balgam söktürücüdür, öksürük tedavisinde kullanılır.Balgam söktürücü olarak günde 3 kez 1 gram meyan kökü tozu yutulabilir.
Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi vardır.
İdrar söktürücüdür. Kabızlığa da iyi gelir. Sindirim sistemini rahatlatır.
Mide, karaciğer, böbrek üstü bezi hastalıklarına, tüberküloza ve gut hastalığına faydalıdır.Gastrit ve ülser tedavisi için günde 20-25 gram meyan kökü çiğneyebilirsiniz. 30 gram meyan kökü tozu ile 1 tatlı kaşığı ketenotunu 1 litre suda 20 dakika kaynatıp bu sıvıdan günde 3 bardak içerek de tedavi sağlayabilirsiniz.
Akne, sivilce, sedef hastalığı gibi ciltte oluşan problemler için kullanılabilir.
Ağız içindeki yaralar için meyan köküyle gargara yapılabilir.
Tansiyonu düzenler, addison hastalığının tedavisinde kullanılır.
Kolon ve meme kanserine karşı korur. Polikistik over sendromu rahatsızlığı olanlar da bu bitkiyi tüketmelidir.