26.04.2025 - 15:47 | Son Güncellenme:
Portakal reçeli, kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Tezgahlarda son kalan portakalları değerlendirmek isteyenler nefis reçeller hazırlamak için kolları sıvadı bile. Ancak acı olmayan, tam kıvamında bir portakal reçeli hazırlamak kolay değil. Sizin için tüm püf noktalarıyla birlikte adım adım portakal reçeli tarifini derledik.
Portakal reçeli yapmak kolay gibi görünse de, birkaç önemli püf noktasına dikkat etmeniz gerekiyor. Portakal kabukları, reçele harika bir aroma katar. Ancak acılığını gidermek için 2-3 defa kaynatmanız gerekir. Bu işlem, reçelin acı bir tat yerine daha ferah olmasını sağlar.
Reçeli sadece kabuklarla değil, portakalın içini de değerlendirerek yapmanız daha doğal bir tat elde etmenizi sağlar. Reçelin kıvamı, pişirme süresiyle doğrudan bağlantılı olabilir. Fazla kaynatırsanız reçel şekerlenir, az pişirirseniz sulu kalır. Kıvamı kontrol etmek için bir tabağa damlattığınız reçelin dağılmadan kalması gerektiğini unutmayın.
4 adet büyük portakal
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
Yarım limonun suyu
İsteğe Bağlı:
Bir parça çubuk tarçın
2-3 adet karanfil
İlk olarak portakalları iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Kabukları ince şeritler halinde doğrayın. Portakalın iç kısmını da küçük parçalara ayırın ve çekirdeklerini çıkarın. Kabukların acısını almak için, doğranmış kabukları bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kaynatın.
Bir tencereye 3 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı suyu ekleyin. Orta ateşte, şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Şerbet kaynamaya başladığında, doğranmış portakal kabuklarını ve portakal içlerini tencereye ekleyin. İsteğe bağlı olarak çubuk tarçın ve karanfilleri de bu aşamada ekleyebilirsiniz.
Karışımı kısık ateşte, ara sıra karıştırarak yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Pişirme sırasında reçelin üzerinde oluşan köpükleri bir kaşıkla almayı unutmayın. Son olarak, yarım limonun suyunu ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Reçeli sıcakken temizlediğiniz cam kavanozlara doldurabilirsiniz.