Meme kanseri tedavisi nasıl yapılır?
Meme kanseri tedavisi günümüzde multidisipliner bir davranışla yapılıyor. Öncelikle bir genel cerrah, medikal onkolog, radyasyon onkoloğu, nükleer tıp uzmanı, psikiyatrist, plastik cerrah tedavi sürecinde yer alıyor. Tanı aşamasında hasta bir meme cerrahına gidiyor. Bu aşamada bir şüpheli kitle veya kanser teşhis edildiğinde bunun klinik evrelendirmesi yapılıyor. Yani kitlenin boyutuna, koltuk altında metastazı olup olmadığına, vücudunun herhangi bir yerinde başka bir kitle olup olmadığına bakılıp tespitler yapılıyor. Öncelikle kitlenin biyopsisi yapılıyor. Burada kalın iğne biyopsisi kullanıyoruz.
Tanı konulduktan sonra hastanın tedavi planlamasına geçiyoruz. Özellikle küçük tümörlü, koltuk altında herhangi bir lenf bezi tutulumu olmayan hastalarda cerrahi tedavi ilk tedavi seçeneği. Meme kanseri tedavisinde amacımız memeyi korumak. Kitle küçük olduğunda bunu sağlayabiliyoruz ancak kitle büyük olduğunda kitleyi çıkardığımızda meme dokusunun görünümü estetik olmuyor. Bu durumda medikal onkologlar işin içine girerek kitleyi küçültmek için ameliyat öncesi kemoterapi yöntemine geçiyor. Kitle küçükse onkoplastik cerrahi yöntemler dediğimiz yöntemlerle hem tümörü ortadan kaldırıp hem de plastik cerrahi yöntemlerle memeye yeniden şekil vererek memeyi koruyabiliyoruz.
Neoadjuvan kemoterapi son günlerde oldukça önemli bir konu. Çünkü daha önce mastektomi yaptığımız vakaların büyük bir kısmı neoadjuvan kemoterapi sonrası meme koruyucu cerrahiye dönüşebilmektedir. Kemoterapiden sonra çıkan parçanın sonuçlarına ve özelliklerine göre daha sonra hap tedavisi mi, hormon tedavisi mi, akıllı ilaç tedavisi mi, antikor tedavisi mi yapılacağına karar veriliyor ve medikal onkolog bunu uyguluyor. Bunun yanında memeyi koruduğumuz hastalarda mutlaka ışın tedavisi yapılıyor. Burada da radyasyon onkologları devreye giriyor. Elbette psikiyatrik danışmanlık da önemli.