28.11.2023 - 14:01 | Son Güncellenme:
Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan imam bayıldının ana malzemesi patlıcandır. Patlıcan, çeşitli baharatlar ve sebzelerle birleşince hem görsel olarak hem de lezzet olarak harika bir ana yemek ortaya çıkarır.
Kıyma kullanmadan hazırlanan imam bayıldı, vejetaryen bir lezzet arayanlar için de ideal bir seçim olabilir. Malzemeler miktarına dikkat edilerek hazırlandığında ise kısa sürede hazırlanabilir.
- 5 adet patlıcan
- 2 büyük boy soğan
- 3 adet yeşil biber
- 3 adet domates
- 6-7 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- Sıvı yağ
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Öncelikle seçtiğiniz patlıcanları alacalı şekilde soyarak işe başlayın. Soyduklarınızı tuzlu suda bekletin. Ardından tuzu akıtıp kağıt havluyla kurulamanız gerekiyor. Hazır olan patlıcanların her yönünü sıvı yağda kızartın.
Kızartma işlemi bittiğinde tabağa koyacağınız patlıcanların yağının çekilmesi için kağıt havlu yerleştirin. Bu sayede patlıcanların üzerinde bulunan fazla yağ çekilecektir. Ardından iç harcı hazırlamaya başlayın.
İç harcı için önce soğanları piyazlık doğrayın, 2-3 kaşık sıvı yağda kavurmaya başlayın. 5 dakika boyunca kavurduğunuz soğanların üzerine küçük doğranan biber ve sarımsakları ilave edin. Kavurmaya devam edin.
Ardından domatesleri küçük küçük doğrayarak baharatlarla birlikte ekleyip domatesler suyunu çekene kadar kavurma işlemini sürdürün. Son olarak ise ince kıyılmış maydanozu ekleyip döndürdükten sonra ocaktan alabilirsiniz.
Başlangıçta hazırladığınız patlıcanları bir fırın tenceresine yerleştirin. Boydan olacak şekilde içinin açılması için çizgi şeklinde kesin. Hazırladığınız iç harcı bu alana ilave edin. Ardından kavurma tavasında kalan domatesli suyu patlıcanların üzerinde gezdirebilirsiniz.
Fırın kabını 190 derece önceden ısıtılmış fırına ekleyerek pişmesini bekleyin. Son olarak ise çeşitli salatalar, mezeler ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.