18.12.2024 - 17:30 | Son Güncellenme:
Etli yaprak sarma, sofraların göz bebeği, misafirlerin baş tacı olan geleneksel bir yemektir. Hem lezzetiyle hem de yapımındaki emeğiyle özel günlerin vazgeçilmezidir. Masterchef programında şeflerin istediği yaprak sarma, herkesin merak ettiği bir tarif. İşte programdaki sarmanın hazırlanışı.
- 250 gram salamura asma yaprağı
- 300 gram az yağlı kıyma
- 2 adet soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet domates
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı su
Öncelikle yaprakları kaynattığınız suya 5 dakika yatırın. Ardından süzgece alarak süzün. Pirinci ise suda beklettikten sonra süzebilirsiniz. Soğanı yemeklik doğrayıp pirinç, kıyma, soğan, salça, tuz, yağ ve baharatları geniş ve derin bir kaba alarak iyice yoğurun.
Harcı tamamen yoğurduktan sonra yaprağın sapını koparın. Mat ve damarlı kısmı size bakacak şekilde düz bir yüzeye serin. Ardından hazırladığınız harcı ekleyip sararak sarmaları tencereye dizebilirsiniz. Sarmaları dizme işlemi bittikten sonra, nefis bir sos hazırlamaya geçebilirsiniz.
İlk olarak domateslerin kabuklarını soyarak sıvı yağda soteleyin. Su ve tuz ekleyerek karıştırın ve 3 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Bu sosu sarmaların üzerine dökebilirsiniz. Pişirme esnasında yaprakların açılmaması için üzerine porselen bir tabak koyabilirsiniz.
Hazırladığınız sarmaları orta ateşte suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı pişirebilirsiniz. Piştikten sonra, yoğurtla servis edebilirsiniz. Masterchef'te hazırlanan bu lezzet, sofralarınıza çok yakışacak.