Mantar, ara sıcak ve yemeklerde tercih edilen sağlıklı bir besindir. Topraklı bir besin olduğu için temizlenmesi zor görünebilir. Birçok kişi kirli kısımları ayıklamak için mantarı yıkayarak temizlemeyi tercih ediyor. Ancak bu büyük bir hata olabilir.
Mantarın sudan uzak bir şekilde temizlenmesi, yani yıkamadan soymak gerekiyor. Temiz bir bez kullanarak silip yemeye hazırlayabilirsiniz. İşte mantarı temizlemek için kolay ve pratik yöntemler.
Su ile temas etmesi sağlık açısından tehlikeli bulunan bu sebzeyi dış yüzeyindeki zar dokusunun soyulması işinizi görecektir. Bunun için yapmanız gereken şey, sapını hafifçe çevirip kendinize doğru çekin. Bu sayede kolayca çıkarabilirsiniz.
Eğer mantar doğadan toplanmış, kirli veya çamurluysa sirkeli ve limonlu su kullanabilirsiniz. Ancak bu sorun yoksa, suyla temas ettirmemek daha doğru olacaktır. Bunun için mantarların üzerine soğuk su ilave edip yarım limon suyu sıkın. 1-2 yemek kaşığı sirke ilave ederek elinizle dış kısmını temizleyebilirsiniz.
Genellikle mantarın yıkandığını düşünen birçok kişi varken bazıları yıkanmaması gerektiğini savunur. Ancak doğru cevap mantarı yıkamamanızın daha sağlıklı olduğu yönünde. Süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapseder. Bu durum rengi ve lezzetinde de değişikliklere yol açacaktır.
Yıkanan mantarların üstünde biriken bakteriler, su basıncı nedeniyle iç yüzeye geçebilir. Böylece bakterili bir mantar hazırlayıp tüketmiş olursunuz. Özellikle sote yapılacak mantarların yıkanması, rengini koyulaştırır.