30.11.2024 - 15:46 | Son Güncellenme:
Çamaşır makinenizin temizliği sadece tamburdan ibaret değildir; filtre, deterjan gözü, su çıkış hortumu ve rezistans gibi parçaların da düzenli bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Kireç birikimi, deterjan kalıntıları ve bakteri oluşumunun önüne geçmek için doğru yöntemleri bilmek, temizlik sürecini daha kolay ve etkili hale getirir.
Çamaşır makinenizi tamburu, deterjan ve yumuşatıcı kalıntılarından dolayı çok kısa bir sürede kirlenebilir hatta sert kireç katmanlar oluşabilir. Bu sebeple her 1-2 ayda bir, boş bir yıkama döngüsünde sirke veya karbonat kullanarak makineyi çalıştırabilirsiniz. Bu işlem hem kireç kalıntılarını temizler hem de kötü kokuları giderir.
Deterjan gözü, deterjan kalıntıları ve küf için uygun bir bölgedir. Eğer ki düzenli olarak temizlenmezse küf oluşumu makinenin iç kısmına da yayılabilir. Belirli aralıklara makinenizin çıkartılabilen bu parçalarını sabunlu suyla yıkayın ve bir fırça yardımıyla da kalan kalıntıları temizleyin.
Çamaşır makinenizin pompa filtresi, tüy ve yabancı maddelerin kolaylıkla birikebileceği bir bölgedir. Bu filtreyi düzenli olarak çıkarıp temizlemelisiniz. Düzenli yapılan bu işlem makinenin su tahliyesinde oluşabilecek problemleri de gidererek motor üzerindeki stresi-yükü de azaltmış olur.
Kapak lastikleri deterjan kalıntıları ve yoğun nem nedeniyle küflenebilir. Bu nedenle, düzenli olarak bir mikrofiber bez ve sirke yardımıyla bu bölgeyi temizlemelisiniz. Hem hijyen hem de kötü kokuları giderilmesi adına önemli bir işlemdir.
Rezistans, ısıtıcı eleman olduğu için kireç birikimine en yatkın bölgedir. Ancak doğal bir temizleme yöntemi olan sirke ve karbonat karışımı ile rezistansı kireçten arındırabilirsiniz. Ancak, uzmanlar bu noktada dikkatli olunması gerektiğini, özellikle yeni nesil makinelerde bu işlemin farklı olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtiyorlar. Bu sebeple belirli aralıklarla usta çağırarak kontrolünü-bakımını yaptırabilirsiniz.
Makinenin su giriş ve tahliye hortumları zamanla tıkanabilen bölgelerdir. Düzenli olarak hortumları kontrol ederek birikmiş tortuları temizlemek, su akışını düzelterek ve makinenin performansını da artırmış olur.
Her yıkamadan sonra makine kapağını bir süre açık bırakarak, onu havalandırıyor musunuz? Cevabınız hayırsa, küf ve bakteri sorunu ile uğraşmaya hazırlıklı olur. Her yıkama sonrasında yapılan havalandırma işlemi tamburun tam anlamıyla kurumasını sağlar ve nem nedeniyle oluşabilecek küf ve bakterilerin önüne geçmenizi sağlar.