Son derece serin bir lezzete sahip olan makarna salatası, nefis bir yemek olarak bilinir. İçerisindeki pek çok malzeme, karbonhidrat severlerin rüya salatasıdır. Ancak sizi şaşırtabilecek bir makarna salatası kuralı mevcut.
Neredeyse her yerde denk geldiğimiz kelebek makarna salatası, aslında zeytinyağı soslarını tercih edenler için uygun bir seçenek değil. Kendine has şekli nedeniyle kelebek makarna olarak adlandırılan bu çeşit, soğuk salatalar için doğru bir eşleştirme olmayacaktır.
Kelebek makarna, soğudukça retrogradasyon adı verilen bir işlem nedeniyle makarnaların daha sert olmasına neden olur. Az pişmiş kelebek makarna gevrek bir makarna salatası anlamına gelebilirken, fazla pişirildiğinde lapa olmaya başlar. Bu nedenle makarna salatası için en ideal çeşitler düdük makarna, burgu makarna veya midye makarnadır.
Şeflere göre en mantıklı tercih ise düdük makarnadır. Tirbuşon şekli sayesinde sosların kalıcı olması kolaylaşır. Kelebek makarna genellikle sıcak ve ağır soslar için kullanılır. Bu tüyoya dikkat ederek hazırladığınız salatalar daha lezzetli bir kıvamda olacaktır. Salata hazırlarken aşağıdaki teknikleri göz önünde bulundurabilirsiniz.
Sosu hazırlarken malzemelerin bütünsel bir tat aldığına ve sosun salatayı fazla bastırmadığına dikkat edin. Ayrıca makarna ve diğer malzemeleri karıştırırken nazik davranmalısınız. Sosların eşit dağılması çok önemlidir. Makarnanın ve sebzelerin renk renk görünmesine özen gösterin.
Zeytin, turşu, kapari, soğan, taze otlar (maydanoz, dereotu, fesleğen) gibi malzemeler salatanın daha lezzetli olmasını sağlayabilir. Damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ancak kullanacağınız sebzelerin tazeliğine önem vermelisiniz. Bunun yanı sıra haşlanmış tavuk, ton balığı, peynir gibi protein kaynakları daha sağlıklı bir salata elde etmenizi sağlar.