04.11.2023 - 13:16 | Son Güncellenme:
Yağda çözünen bir vitamin olan D vitamininin büyük bir kısmını güneş ışığından alırız. Sağlıklı bir vücut için mutlaka alınması gereken D vitamini, eksikliğinde ise birçok hastalığın habercisi olabiliyor.
D vitamini eksikliği günlük hayatta kişilerin yaşantısına ve vücuduna bakılarak anlaşılmaz. Bazı zamanlarda belirti vermeyen bu durum belirli tahlil sonuçlarında ortaya çıkabilir. Ancak günümüzde D vitamini eksikliği sıklıkla karşılaşılan yaygın bir sorun haline geldi.
Bu vitaminin eksikliği dışarıdan bakıldığında kendini belli etmese de bazen farklı semptomlara neden olur. Eksikliğinin en belirgin göstergeleri yorgunluk, uykusuzluk, kemik ağrısı, depresyon, saç dökülmesi, kas zayıflığı ve iştahsızlıktır.
Belirtilen etkiler günlük yaşamı fazlasıyla etkileyebilir. Ancak elbette ki vitamin eksikliğini daha iyi çözümleyebilmek için doktorunuza danışmanız gerekir.
Yetişkinlerde ortaya çıkan uzun süreli D vitamini eksikliğinin önüne geçilmediğinde kemik erimesi, kemik yapısında problemler ve kas güçsüzlüğü gibi sıkıntılar meydana gelir.
Güneş ışığı vitamini olarak bilinen D vitamini sürekli kapalı ortamlarda bulunan, açık havayla temas etmeyen ve düzensiz beslenen kişilerde ortaya çıkabilir. Her yaş grubunu etkileyen bu sorun farklı sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor.
Vücut tarafından üretilen D vitamini yeterli miktarda üretilmediğinde yaşamı kısıtlayan sorunlarla kendini belli etmeye başlar. Bu sorunlardan kurtulmak adına D vitamini takviyeleri kullanabilir veya bazı besinlerden alabilirsiniz.
Özellikle kış aylarında güneş ışınlarına ve açık havaya daha az maruz kalabiliyoruz. Bu dönemlerde D vitamini takviyesini besinlerden almak çok daha verimli olacaktır. Tüketilen bazı besinler ise tam bir D vitamini deposu.
D vitamini değerlerinizi dengelemek için ilk olarak beslenme düzenine dikkat etmek şart. Sağlıklı ve düzenli tüketimin yanı sıra içerisinde bol miktarda D vitamini içeren besinler tüketilmesi gerekiyor.
Vücudun ihtiyacı olan gerekli D vitamini ihtiyacını karşılaması için somon, ton balığı, yumurta, süt, maydanoz, mantar, tatlı patates, portakal suyu, tereyağı tüketebilirsiniz.
D vitamini alırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcut. Ancak birçok kişi tarafından bilinmediği için D vitamini kullanımı yarar sağlaması gerekirken zarara dönüşebiliyor.
Vücudunuz magnezyum açısından düşük bir seviyedeyse kullanılan D vitamini tamamen aktif olmayabilir. Bunun için öncelikle magnezyum değerini iyi bilmek gerekiyor. D vitamini, kalsiyum gibi önemli elementleri çekerek aktifleşmeye çalışır.
Magnezyum deposu düşük olan bireyler ise bu konuda çeşitli zoruluklar yaşayabilir. D vitamini ve magnezyum değerini birlikte dengelemeniz gerekir. Dengelenmediğinde ise eklem ağrıları, kalsiyum eksikliği ve ani tansiyon değişiklikleri artabilir.
Gün içerisinde kullanılan bazı ilaçlar D vitamini takviyesinin zarara dönüşmesine neden olabilir. O nedenle herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışmadan hareket etmek hayati önem taşır.
Akşam vaktinde D vitamini takviyesi almak vücudu olumsuz etkileyebilir. Akşam alındığında melatonini bastıran D vitamini uyku problemlerine neden olabilir. Bunun yerine sabah kahvaltısında yağlı besinlerle birlikte tüketmek çok daha etkili olacaktır.
D vitamini takviyesi, vücudu her zaman olumlu etkileyeceği düşünülerek yüksek dozda alınabilir. Ancak yeterli miktarın üzerinde D vitamini almak kalsiyum kaybına ve uykusuzluğa neden olur. O nedenle çeşitli tahliller yaptırarak gerekli miktarı ayarlamanız daha etkili olacaktır.