Maça, camellia sinensis bitkisinden elde edilen, antioksidan bakımından zengin bir yeşil çay türüdür. Ancak yapraklar ince bir toz haline getirilip daha sonra sıcak suyla çırpılarak elde edilir.
Hem yeşil çay hem de Maça antioksidanlar ve diğer faydalı bileşikler sağlar. Aynı bitkiden geldikleri için benzer faydaları da olabilir. Yeşil çayın potansiyel sağlık etkileri üzerine araştırmalar olsa da bunların çoğu kesin değildir.
Örneğin, 2020 tarihli bir meta-analiz, yeşil çay içmenin belirli kanser riskini azaltabileceğine dair sınırlı kanıt buldu. Ön araştırmalar, Maça'nın bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlayabileceğini buldu.
Yeşil çay veya Maça için yapılan birçok çalışmada, araştırmacılar bulguları doğrulamak veya çürütmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Yeşil çayın tadını tercih ediyorsanız yeşil çay, maça tercih ediyorsanız da onu içebilirsiniz.
Araştırmalar Maça'nın yeşil çaydan daha fazla kafein içerdiğini ortaya koyuyor. Ortalama olarak, bir fincan yeşil çay yaklaşık 29 mg kafein içerir. Bir porsiyon Maça 49 mg'a kadar kafein içerir.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, bunun ortalama bir fincan kahveden daha az kafein olduğunu belirtiyor. Bir fincan kahve yaklaşık 95 mg kafein içerir.
Kafeine karşı hassasiyetiniz varsa, uzmanlar kafein oranı daha düşük olan yeşil çayı tercih etmenizi öneriyor.