İçeriğindeki posa miktarıyla sindirim sistemini mutlu ederken kemikleri güçlendiriyor, kalp hastalıkları ve kanser riskini düşürmeye yardım ediyor. Ancak kuru yemiş tüketiminin yarattığı bir ikilem var. Faydalı olduğuna inanarak avuç avuç tüketildiklerinde kaçınılmaz olarak kilo aldırıyorlar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan Toraman, kaliteli yağ olan kuru yemişlerin faydalarını anlatırken dikkat edilmesi gerekenler belirtti. Kuru yemişlerin işlenmemiş olanını tüketmek sağlıklı olandır. Yani çiğ kuru yemiş tüketin. Hem kavrulan yağlı tohumun besin içeriğinin azalması hem de kavrulma nedeniyle içerikteki yağın trans yağa dönüşme ihtimal. Ayrıca kavrulan yağlı tohumları tatlandırmak için yüksek oranda tuz kullanılıyor, bu da tansiyon gibi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Yapılan bir araştırmada 6 ay boyunca yeterli ve dengeli beslenen bir gruba günde 1 avuç iç yağlı tohum (25-35 gr) tüketimi yaptırıldığında yağ yüzdelerinin yüzde 2 ila 4 oranında düştüğü ve bu yağın özellikle karın bölgesinden azaldığı saptanmış. Sağlıklı yağları tüketerek yağ yakmak mümkün. Bunun için günde 20-25 gr, bir başka deyişle yaklaşık bir avuç ç kadar kuru yemiş tüketilmesi yeterli ve dengeli olur. Ancak bu miktar aşıldığında ise kilo almak kaçınılmaz oluyor Enerji içeriği diğer yağlı tohumlara oranla daha yüksek olduğu için sporcu beslenmesinde önemli bir yere sahip. Ayrıca yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığımız için oldukça yararlı. Atıştırmalık olarak çok fazla tercih edilmeseler de yemeklerde, kahvaltılarda veya sos olarak kullanılan tahin ile susam sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kadınlarda östrojen hormonunun üretilmesini destekliyor ve bu sayede anne sütünün artmasına katkı sağlıyor. İçeriğinde bulundurduğu tekli doymamış yağ asitlerinin yanı sıra lif, antioksidan, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olan badem, kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor ve kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bitki bazlı omega 3 yağ asidini barındıran tek kabuklu kuru yemiştir. İçeriğinde bolca barındırdığı lif, protein ve potasyum sayesinde Alzheimer hastalığının önlenmesinde etkili olduğu gibi, prostat kanserinin oluşma riskini azalttığı araştırmalarla tespit edilmiş. Yüksek oranda magnezyum, bakır, demir ve çinko İçeren kabak çekirdeği hafızanın güçlenmesini ve kalbin sağlıklı kalmasını destekleyen bir kuru yemiş. Lif zengini olduğu için kabızlık sorunu olanların en önemli destekçilerinden biri.