Kemiklerin içerisindeki ilik vücudun hastalıklara karşı direnç gösterdiği, aynı zamanda hızlı iyileşmesini sağladığı söyleniyor. Kemikleri çöpe atmak yerine kış aylarında çorbaların içine eklemek için saklayabilirsiniz. Aynı zamanda kelle paça çorbası gibi kemik suyunda pişirilen çorbalar vücut için çok faydalıdır.
Vücudun alması gereken tüm vitamin ve mineralleri karşılayan kemik suyunu kurban bayramı sayesinde bolca depolayabilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Kesilen kurbanların arka bacaklarının üst kısmı, yani kalça altı kemiğinin altındaki ilik çorbalara koyularak tüketilebilir. Ancak kalan diğer kemikleri iyice temizledikten sonra kullanmak için poşetlere ayırabilirsiniz.
Bir yıl boyunca tüketebileceğiniz kemiklerin suyuyla çorba veya yemek yapabilirsiniz. Bu noktadan sonra değerlendirmek tamamen size kalmış. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı şifa deposu oluşturabilirsiniz.
Genellikle kemik iliğinin büyükbaş hayvanlardan yapılması öneriliyor. Ayıkladığınız kemikleri tencerede et ile haşlamak için ocağa alabilirsiniz. Kaynattıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 5 saat haşlamaya bırakın.
Ardından haşlanan kemikleri çıkarıp üzerindeki etleri sıyırın. Uzun süre kaynadığı için bu aşama kolaylıkla geçecektir. Sonrasında kemikleri tencereye atıp üzerine 1 bardak sirke dökün. 10 saat daha kısık ateşte kaynatın.
Pişirme işlemi bitince jöle kıvamına gelen kemik suyunu küçük buzdolabı poeştlerine doldurabilirsiniz. Buzdolabı poşetlerine kullanmak yerine şişelere veya dilediğiniz kaplara hatta buz kalıplarına döküp dondurucuda 6 ay muhafaza edebilirsiniz. Kullanacağınız kadarını çıkarmayı unutmayın.