Halk arasında 'kulak kiri' denen, tıp dilindeki adıyla serumen buşon aslında dış kulak yolunun ürettiği doğal bir salgı. İçerdiği asit ve antiseptik maddelerle kulağımızı enfeksiyonlardan koruyor. Serumen buşon salgılandıktan sonra yavaş yavaş kendiliğinden dışarıya atılıyor. Ancak bu atılma mekanizmasında sorun gelişirse salgı içeride birikerek tıkaçlar oluşturuyor. Kuruyup sertleştiğinde kulak tıkanıklığının yanı sıra ağrı da yapabiliyor. Bu mekanizmanın bozulmasının en büyük nedenlerinden biri ise pamuklu çubukların kullanılması.
Kulak kepçesinin delici ve kesici aletlerle yaralanması, sıcak ve soğuk nedeniyle travmaya maruz kalması da kulak ağrısı yapıyor. Örneğin dış kulak yolunun sık sık temizlenmesi dış kulak yolunda travmalar oluşturabiliyor ve bu alanlarda ağrının yanı sıra kolayca enfeksiyon gelişebiliyor.
Uçak yolculuğu veya dalış sırasında oluşan basınç değişikliği kulak zarının gerilmesine ve bunun sonucunda da ağrıya yol açabiliyor. Bunun ana nedeni ise kulak zarı arkasında bulunan hava dolu boşluğun basıncını ayarlayan ve diğer ucu burnun arkasına açılan östaki tüpünün tıkanması oluyor. Basınç travmasının şiddetli olduğu durumlarda bazen orta kulak boşluğunda kanama ve sıvı birikimi de gelişebiliyor. Özellikle uçak yolculuğunda bu tür bir problemle karşılaşmamak için hastayken uçmamak, uçuş öncesi burun açıcı spreyleri kullanmak, uçuş sırasında sakız çiğnemek, yutkunmak veya yudum yudum su içmek gibi hareketleri yapmak büyük önem taşıyor.
Çene ekleminde, çene kaslarında ve dişlerde oluşan problemler de yansıyan kulak ağrısı yapabiliyor. Çene hareketleriyle artan bu ağrılarda, ağrıyan tarafa sıcak uygulamak kulak ağrısını rahatlatıyor. Zaman zaman boğaz enfeksiyonları da yansıyan kulak ağrılarına neden olabiliyor.
Çok nadir olmakla birlikte, gırtlakta veya boğazda yerleşen kötü huylu tümörlerde de yansıyan kulak ağrısı gelişebiliyor. Bu sebeple nedeni ne olursa olsun kulak ağrısı geliştiğinde en kısa sürede hekime başvurmak gerekiyor.