13.03.2025 - 13:04 | Son Güncellenme:
Kaşar peynirinin küflenmesini önlemek için nem kontrolü sağlamalısınız. Ayrıca peynirin hava alması engellenmemeli ve doğal koruyucu yöntemler kullanılmalıdır. Peki kaşar peynirinin küflenmesini doğal yöntemlerle engellemek mümkün mü? İşte kaşar peynirinin koruma taktikleri!
Plastik poşet yerine pişirme kâğıdı veya yağlı kâğıt kullanarak saklamak, peynirin nefes almasını sağlayacaktır. Böylece peynirinizin küflenmesi önlenmiş olur. Plastik torba peyniri havasız bırakarak nem oluşturabilir, bu da küflenmeyi hızlandıran faktörlerdendir. Pişirme kâğıdı ise fazla nemi emer ve peynirin doğal dengesini korur.
Kaşar peynirini hava alabilen pişirme kâğıdı veya yağlı kâğıda sarmalısınız. Daha sonra hava geçirmez bir kap içine koyarak, buzdolabının peynir bölmesinde veya sebzelik kısmında saklayabilirsiniz.
Tuz, doğal bir koruyucu olduğundan, küf oluşumunu engelleyebilir. Peynirin yüzeyine az miktarda tuz serpmek, fazla nemin çekilmesini sağlar. Tuz, peynirin yüzeyindeki fazla nemi çekerek küf oluşumunu önleyecektir.
Kaşar peynirinin üzerine ince bir tabaka tuz serptikten sonra, fazla tuzu silkeleyin ve peyniri pişirme kâğıdına sararak buzdolabında saklayın. Haftada bir kez kontrol ederek fazla nemi almak daha uzun dayanmasını sağlayacaktır.
Plastik poşetler yerine hava almayan cam bir kavanozda saklamak, peyniri uzun süre taze tutacaktır. Cam kavanoz, plastik poşetlere göre çok daha hijyeniktir ve peynirin doğal yapısını da sağlıklı şekilde korur.
Kaşar peynirini küçük parçalar halinde kesmelisiniz. Temiz ve kuru bir cam kavanoza yerleştirdikten sonra kapağını kapatın ve buzdolabında saklayın.
Sirke, doğal bir küf önleyici olarak çalışır. Kaşar peynirini sirkeli bir bezle silmek, küf oluşumunu geciktirecektir. Sirke, doğal bir antiseptik olduğu için peynir yüzeyinde küf oluşumunu önleyebilir.
Temiz bir bezi az miktarda elma sirkesine batırarak başlayın. Kaşar peynirinin dış yüzeyini hafifçe bu bezle silin. Peyniri kuruttuktan sonra kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Küp şeker, fazla nemi çeker ve bu sayede küflenme riskini azaltabilir. Bu sayede peynirin yanına koyulacak birkaç küp şeker, küf oluşumunu yavaşlatarak harikalar yaratabilir.
Peyniri hava geçirmez bir kaba koymalısınız. Kabın içine birkaç adet küp şeker eklemek peynirin uzun süre sağlam kalmasını sağlar. Bir önemli nokta da kabı ve peyniri buzdolabında saklamak ve belirli aralıklarla küp şekerleri değiştirmektir.