06.02.2021 - 12:47 | Son Güncellenme:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, özellikle hava sıcaklıklarının düştüğü kış ayında bağışıklık sistemini güçlendirmenin daha fazla önem kazandığını hatırlattı.
Yiğit, “Soğuk havalarda kaçınılmaz olan grip, soğuk algınlığı, boğaz ve baş ağrısı, yüksek ateş gibi birçok hastalıkla savaşabilmenin yolu ise güçlü bir savunma sisteminden geçiyor.
Beslenme ile yakından ilişkili olan güçlü bağışıklık sitemini korumak için önerimiz ise protein ve vitamin açısından zengin besinler" diye ekledi.
Kış hastalıklarının yanı sıra koronavirüsle mücadelede bağışıklığı güçlendirmenin önemine işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, "Dünya genelinde yapılan araştırmalar, D vitamini ve Omega-3 içeren besinlerin, bağışıklığı güçlendirmesi açısından etkili olabileceğini ortaya koydu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün beslenme reçetesinde balık ve konserve ton balığı ilk sırada yer alıyor" dedi. Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyada tüketilen ve popüler besinler arasında yer alan konserve ton balığı, Omega-3 ve protein değeri bakımından yüksek olan iyi bir B12 vitamini kaynağı.
Vücudumuza selenyum, magnezyum, potasyum ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve mineralleri kazandırarak hastalıkların etkisini, güçlü bir bağışıklık sistemiyle sınırlandırabiliyor."
Özellikle ocak, şubat ve mart aylarında sağlıklı ve dengeli beslenmenin, yaşam tarzına entegre edilmesi gerektiğinin altını çizen Yiğit, “Soğuk kış günlerini, sağlıklı ve zinde bir görünümle atlatmak mümkün. Hareket alanımızın oldukça kısıtlı olduğu bu aylarda obeziteye düşman, kalbe dost besinler tercih edilmeli.
Okyanus gibi soğuk ve derin sularda yaşayan, doğal yollarla beslenen ton balığı, bağışıklık dostu olmasının yanı sıra vücudun toksinlerden arınmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşan mucizevi bir besin olma özelliği taşıyor.
Ton balığı ile hazırlayacağınız ziyafet tadında ana yemeklerle hem lezzetli hem de sağlıklı bir kış geçirmek mümkün" dedi.
İyi bir B12 vitamini kaynağı olan ton balığının, koronavirüse karşı vücudu güçlendirebileceğini öne süren Dünya Sağlık Örgütü verileri ve Bohai Üniversitesi araştırmacıları, ton balığının sofralarımıza nereden geldiğini bilerek tüketmenin oldukça önemli olduğunu belirtiyor.
Okyanus gibi soğuk ve derin sularda yaşayan, doğal ortamlarda beslenen ton balıkları, en doğal Omega-3 kaynağı olma özelliği taşıyor.
Aynı zamanda Hint, Atlantik ve Pasifik gibi okyanuslarda yetişen ton balıklarının içeriğinde kesinlikle cıva bulunmuyor.
Dünya Sağlık Örgütü, toplam yağ alımının toplam enerji alımının yüzde 30'undan daha azı ile sınırlandırılmasına ve doymamış yağ tüketiminin önemine de dikkat çekiyor.
Yiyecekleri kızartmak yerine buharda pişirme, ızgara veya soteleme gibi daha az yağ gerektiren veya hiç yağ gerektirmeyen pişirme yöntemleri, önerilen tüketim yöntemleri arasında yer alıyor.
Ton balığı konservelerinde kullanılan zeytinyağının kolesterol seviyesini iyileştirmeye yardımcı olan doymamış yağlar bakımından zengin olması da son derece önem taşıyor.
Bu nedenle konserve ton balığı satın alırken içinde sadece balık, yağ ve azıcık deniz tuzu olmasına dikkat edilmesi öneriliyor.