24.09.2024 - 16:52 | Son Güncellenme:
Çay saati için pratik bir şekilde hazırladığınız kek, anlık bir telaşe nedeniyle yanabilir. Hemen hemen herkesin yaşadığı bu tatsız deneyim, birçok malzemenin ziyan olmasına neden olur. Yanık kokusu ve tadı pek tercih edilen bir lezzet olmaz. Peki yanmış kek nasıl kurtarılır?
Siyahlaşan kekin kenarları tüketilemeyecek derecedeyse bir ekmek bıçağı kullanarak kesme işlemi yapabilirsiniz. Kenarlarını kesip yanmış alanları çıkarın. Kekin tadının kötü olmasını engeller ve çöpe atmanıza gerek kalmaz. Bu yöntem, kek pişerken küçük kahverengi yanıkları almak için de faydalı olabilir.
Yanmaya başlayan ancak kurtardığınız kek, normalden daha kuru ve sert olabilir. Bu durumda kekin tüketilemez olduğunu düşünmeyin. Pratik bir çözüm olarak tereyağı ekleyebilirsiniz. Bunu henüz sıcakken yağlayarak yapmak daha kolay olacaktır. Kekin içinde eriyerek ıslanmasını sağlar.
Kekin yanmış kenarını kazıdığınızda geriye kalan kısım çok az görünüyorsa kek şeklinde tüketmek yerine ufalayarak farklı tatlılara eklemek için kaldırabilirsiniz. Ayrıca yanık, kuru keklerin tadını gizlemek için krema, vanilya veya farklı şekerlemeler kullanarak pasta malzemeleri kullanabilirsiniz.
Yanmış bir keki çöpe atmadan değerlendirmek için dondurmayı deneyin. Önce yanık kenarları kesin, ardından katılaşana kadar dondurabilirsiniz. Çözüldükten sonra tekrar dondurun. Kuru ve yanık tat giderek hafifleyecektir. Ancak bu tür işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız kek versiyonunu farklı bir alternatife dönüştürün.
Pop kek elde ederek keki dönüştürebilirsiniz. Keki kurtarıp süsleyerek yeni bir lezzet elde etmiş olacaksınız. Büyük bir kaseye ufalayın, bir veya iki bardak krema ekleyip karıştırın. Toplar sertleşene kadar soğumasına izin verin. Ardından istediğiniz malzemeleri birleştirerek top haline getirebilirsiniz. Bu etkinliği çocuklarınızla birlikte aktivite olarak değerlendirebilirsiniz.
Kekin yanık duruma gelmemesi için zamanlayıcı ayarlamayı unutmayın. Herhangi bir yiyeceği yaparken fazla pişmesini önlemek için zamanlayıcı ayarlamak en faydalısıdır. Mutfaktan uzak olduğunuz anlarda hayatınızı kurtarabilir. Ancak pişirmeden önce sıcaklığı kontrol etmelisiniz. Yüksek bir derecede olmadığından emin olun.
Kekin yanmaması için çeşitli mutfak aletlerinden faydalanın. Alüminyum folyo işinizi görecektir. Kızarmaya başladığında içi çiğ kalabilir. Bu durumda üstü daha çabuk kızarıyorsa alüminyum folyoyla örtmeyi deneyin. Yanma ve kararmaya karşı koruyacaktır.