25.01.2024 - 15:15 | Son Güncellenme:
Uzmanlara göre roll on ve deodorant kullanımının etkili olmasını istiyorsanız sabah saatlerinde kullanmak doğru değil. Dermatolog Lindsey Zubritsky, deodorantları ne zaman kullanmanız gerektiğini açıkladı.
Sosyal medya hesabında içerikler paylaşan Dr. Lindsey Zubritsky, "Deodorantınızı gece uygulamıyorsanız yanlış yapıyorsunuz" ifadelerini kullandı. Zubritsky' e göre geceleri ter bezlerimiz daha az aktif olur. Bu nedenle deodorantı daha kolay emer.
Deodorantların amacı kokuyu ortadan kaldırmaktır ancak terlemeyi azaltmaz. Terlemeyi önleyen ürünler geceleri daha etkili bir şekilde emilebilir. Vücut uykuya hazırlanırken ısı da doğal olarak düşmeye başlar.
Melatonin, uyku durumunu kontrol eden hormondur. Beynin epifiz bezinde üretilen bu hormon ışıkla bağlantılı olarak ilerler. Gün içinde vücuttaki melatonin düzeyi bu nedenle düşük olur ve uyanık hissetmeye başlarız.
Ancak karanlıkta gözün emdiği ışık miktarı azalınca vücuda daha fazla melatonin karışmaya başlar. Melatonin, vücut ısısını soğutmanın yanı sıra kan basıncını da düşürür ve kalp atış hızını yavaşlatarak vücuda yatma zamanının geldiğini bildirir.
Geceleri melatonin arttıkça deodorant veya ter önleyici sürmek ter bezlerinin ürettiği teri ve kokuyu engelleyebilir. Vücutta ekrin ve apokrin adında iki ter bezi bulunur. Ekrin bezleri vücudun büyük bölümünde bulunur ve doğrudan cilt yüzeyine açılarak ter damlacıkları üretir.
Apokrin bezleri ise kıl köklerinin cilt yüzeyine çıktığı bölgelerde gelişir. Genellikle koltuk altı, kafa derisi ve cinsel organlarda bulunurlar. Vücut kokusunu oluşturan bezler olarak tanımlanabilir.
Terlemeyi önleyen ürünleri gece uygulamak maddenin koltuk altındaki apokrin bezlerini tıkamasına yardımcı olur. Böylece ter ve kokuyu, kapıdan çıkmadan hemen önce uygulamaktan daha etkili bir şekilde durdurur.
Ancak akşam duşundan hemen sonra deodorantınızı veya ter önleyen ürünler kullanmak sağlıklı olmayabilir. Her ikisi de kuru cilde uygulandığında etkilerini göstermeye başlar.