31.08.2020 - 18:25 | Son Güncellenme:
Hastaların yüzde 20’sinde genetik geçiş söz konusudur ancak geri kalan yüzde 80 hastada aile hikayesi bulunmamaktadır. Ailede (birinci ve ikinci derecede akrabalar) ve /veya kendisinde bazı hastalıkların olması riski artırmaktadır.
Bu tür hastalıkların daha önceden var olması, kolon kanseri riskini artırır.
8-10 yıldan fazla süre ile hasta olanlarda risk yükselmektedir.
Hayvansal yağlar, düşük lifli gıda alımı kolon kanserine davetiye çıkarır.
Yeteri kadar vitamin alamama da kolon kanserinde riski artırır.
Obezite kolon ve rektum kanseri riskini artırdığı gibi aynı zamanda kadınlarda meme ve erkeklerde prostat kanseri riskini de artırdığı gösterilmiştir. Dolayısıyla kanserden korunmak için obezite ile de etkin olarak mücadele edilmelidir.
Sigara ve alkol kullanımı kolon kanseriyle birlikte pek çok hastalığa da davetiye çıkarır.
Kolon kanseriyle birlikte birçok hastalığın önlenmesinde düzenli egzersizin rolü büyüktür.