27.09.2024 - 15:22 | Son Güncellenme:
En sağlıklı sebzeler arasında yer alan pırasanın sevenleri, ne yazık ki bir fasulye kadar olmayabilir. Özellikle çocukların tüketmekten kaçındığı sebze, pişirme aşamasında koku yapabiliyor. Ortaya çıkan koku ve pişirdikten sonra oluşan dokusu tercihlerin değişmesine neden olabilir. Bu durumda pırasayı daha farklı bir alternatifte deneyin. İşte yolu.
Pırasa yemeği sağlık için faydalı olsa da pek çok kişi kokusu nedeniyle tercih etmeyebilir. Kokunun en büyük nedeni ise sap kısımlarıdır. Pırasanın sapları soğana benzer bir kokuda olduğu için kesme aşamasında gözlerinizi bile yakabilir. Bu nedenle zeytinyağı kullanarak fırında pişirebilirsiniz. Püf noktası zeytinyağı ve iri iri doğramaktır.
Pırasaları pişirmeden önce sotelemek istiyorsanız ince ince kesip sirkeli suda bekletebilirsiniz. Kesmeden önce, dış kabuklarını soyarsanız koku problemi büyük ölçüde azalacaktır. Yemeği hazırlamak istiyorsanız yine sirkeli suda bekletebilirsiniz. Pişirme aşamasında pırasanın koku salmasını engelleyecektir.
Sirkeli su kullanmak istemeyenler limon, su ve karbonat karışımını deneyebilir. Pırasanın kötü kokusunu ortadan kaldırmak için soteleme aşamasında fazla karıştırmayın. Karıştırdıkça suyu salınacak ve kıvamı bozulacak. Pırasa yemeği yaparken mutlaka limon, portakal, greyfurt gibi narenciye sularından destek alın.
Narenciye suyunun bu kadar önemli olmasının nedeni, pırasanın kötü kokusunu bastırabilmesidir. Bir diğer önemli detay ise yemeklere lezzet katmalarıdır. Narenciye malzemelerini ekledikten sonra sürekli karıştırmamalısınız. Ayrıca pişirme aşamasını normalden uzun tutarsanız pırasanız çok yumuşayacaktır. Şimdi bu aşamalara uyum sağlayarak nefis bir pırasa yemeği hazırlayalım.
- 7-8 adet pırasa
- 8-9 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Karabiber
- Yarım çay bardağı pirinç
- Arzuya göre yarım limonun suyu
İlk olarak zeytinyağını tavaya alın. Piyazlık doğranan soğanı ve havucu da yağın içine ekleyin. 5-10 dakika soteleme işlemini sürdürün. Ardından yıkanmış ve doğranmış pırasayı havuçların içine ilave edip kavurmaya devam edin. Üzerini hafif geçinceye kadar su ve portakal suyunu dökün. Sonrasında kaynamaya bırakabilirsiniz
Pişirme sırasında karıştırmadan bekleyebilirsiniz. 10 dakika kaynattıktan sonra pirinç ve diğer malzemeleri ilave edip yumuşayıncaya kadar pişmesini beklemelisiniz. Gereğinden fazla pişirmemeye özen gösterin, pırasalar yumuşadıkça eriyebilir. Soğuk servis ederseniz, hiç kokmayacaktır.