13.05.2024 - 08:04 | Son Güncellenme:
Patates kızartması hazırlarken bazı tüyolara dikkat ederseniz restoranlardaki patateslerden hazırlayabilirsiniz. Genellikle evde pişirilen patates daha yumuşak olur. Ancak çıtır patates elde etmek için bunları uygulayın.
Çıtır patates kızartması için doğru patates türünü seçmek önemlidir. Nişasta oranı yüksek patatesler, daha çıtır olmasını sağlayacaktır. O nedenle Rus, Dore, Bintje gibi nişasta oranı yüksek patates çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Patatesleri eşit boyutlarda doğramak, kızartmanın eşit pişmesini sağlar. İnce dilimler, daha hızlı pişerek çıtır olabilir. Patatesleri kibrit çöpüne benzeyecek şekilde doğramayı deneyin.
Patatesleri kızartmadan önce soğuk suya tutmak çıtır olması için gereken en önemli püf noktadır. Kızartmadan önce soğuk suda bekleterek nişastasını azaltabilirsiniz. Islatılmış patatesleri iyice kurulamayı unutmayın. Suyunu alarak kızartma işlemine geçebilirsiniz.
Kızartma için yüksek ısıya dayanıklı yağlar tercih edilmelidir. Ayçiçek yağı, kanola yağı veya mısır yağı kullanabilirsiniz. İdeal sıcaklık yaklaşık 180-190°C olmalıdır. İçine bir parça patates atarak yağın cızırdayıp cızırdamadığını kontrol edebilirsiniz.
Patatesleri küçük gruplar halinde kızartın. Eğer tavanın veya fritözün kapasitesinden fazla patates koyarsanız, yağın sıcaklığı düşecektir. Patatesleri yaklaşık 3-5 dakika veya altın rengi olana kadar kızartın. İstediğiniz renge ulaştığında alabilirsiniz.
Çıtır çıtır patatesler elde etmek için patateslere bir çintik tuz ekleyebilirsiniz. Bu sayede patateslerin her tarafı orantılı pişerek çıtırlaşmaya başlar.