19.11.2024 - 09:57 | Son Güncellenme:
Hurma mevsimi gelince bugünlerde sık gördüğünüz Trabzon hurması rafları turuncuya boyuyor. Ancak, bu egzotik meyveye bakarken birçok kişi nasıl yenileceği konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Beslenme uzmanları hurmayı nasıl kolayca tüketebileceğinize ilişkin ipuçları veriyor.
Öncelikle, hurmanın kabuğunu soymak pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Çünkü kabuk sert ve acı olabiliyor. Soyma işleminin ardından, meyvenin etli kısmını dilimleyerek veya doğrayarak da tüketmek mümkün. Ayrıca, hurma yumuşak ve tatlı bir meyve olduğu için, salatalarda veya tatlılarda da kullanabilirsiniz.
İyi bir hurma, gerçekten olgunlaştığında tatlı ve lezzetli bir tada sahip olur. Olgunlaşmış bir Trabzon hurmasını tanımak son derece kolaydır. Kabuğu biraz camsı bir görünüm alır ve başparmağınızla hafifçe bastırdığınızda meyve yumuşar.
Alışveriş yaparken çok sert bir hurma alırsanız, endişelenmenize gerek yok. Onu oda sıcaklığındaki mutfakta birkaç gün bekletirseniz hızla olgunlaşır. Hurmaları doğru şekilde kesmek için önce akan su altında iyice yıkayın. Ardından, keskin bir bıçakla hurmaları boyuna ikiye bölün ve saplarını kesin.
İki yarım kesik tarafı aşağı bakacak şekilde bir tahtaya yerleştirin ve hurmayı isteğinize göre şeritler veya küpler halinde kesin. Eğer meyve zaten çok yumuşaksa, posasını kaşıkla çıkarabilirsiniz.
Trabzon hurmasının kabuğu yenilebilir. Ancak daha az olgun örneklerde kabuk biraz sert olabilir ve tadı hafif acı olabilir. Olgunlaştıkça kabuk yumuşar ve daha tatlı hale gelir, bu da hurmayı doğrudan kabuklu olarak tüketmeyi daha keyifli hale getirir.