Bunun yanı sıra kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte evlerde tatlı yapma hazırlıkları başladı. Yoğun miktarda şeker içeren şerbetli tatlıların tüketimi vücuttaki şeker oranını yükselterek ciddi sağlık problemlerine neden oluyor. Tatlılarınızda şeker yerine ham bal kullanarak, daha sağlıklı bir bayram geçirebilirsiniz. Ayrıca bayramda gelen misafirlerinize ham ballı şerbet ya da ham ballı yoğurt gibi hafif ikramlarda bulunabilirsiniz.” dedi.
Ham balın sindirimi rahatlattığını belirten Ahmet Bağran Aksoy, “Tatilde yapılan en önemli hata, öğünlerin düzensiz olması. Dolayısıyla, kişilerde aniden gelişen yeme atakları meydana geliyor. Ayrıca tüketilen şekerli içecekler, fast food ve abur cuburlar da hızla kilo alınmasına sebep oluyor. Bu nedenle tatilden dönen hemen herkes diyete başlıyor. Hızlı kilo vermek için uygulanan ve sağlığa ciddi zararları olan düşük kalorili diyetler, verilen kiloların hızlıca geri alınmasına neden oluyor. Diyet denildiği zaman akıllara tatlı ve şekerin olmadığı katı diyetler geliyor. Ancak bu düşünce tamamen doğru değil. Ham balın içeriğindeki mineraller, B vitaminleri ve enzimler metabolizmanın hızlı çalışması için son derece önemli. Özellikle sabah aç karna tüketilen 2 tatlı kaşığı ham bal ve 1 tatlı kaşığı polen ile bol su içmek bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlarken, verdiği tokluk hissiyle, daha az yememizi sağlar.” dedi.
Gün içerisinde sıklıkla kullandığımız, birçok hastalığın temel sebebi olan şeker; vücudun savunma sistemini zayıflatarak, hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor. Aynı zamanda vücudun tüketilen şekeri kısa sürede enerjiye dönüştürmesi sonucu kan şekeri hızla artırıyor.
Kan şekerindeki bu ani çıkışlar ise baş ağrısı, tatlı krizleri ve daha fazla şeker içeren besinlerin tercih edilmesine neden oluyor. Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsak şeker yerine kullanabileceğimiz besin kaynaklarına yönelmemiz gerektiğini belirten Ahmet Bağran Aksoy, bu besin kaynaklarının başında işlem görmemiş saf halini koruyan ham balın yer aldığı bilgisini veriyor.