19.09.2024 - 17:03 | Son Güncellenme:
İngiltere sağlık hizmetleri NHS ve Bristol Üniversitesi’nden bilim insanları, 50 yıl önce bir hastanın kanında kırmızı kan hücrelerinin bazı moleküllerden yoksun olduğunu fark etti. Belirlenen tespitte herkesin kan hücresinde bulunan AnWj antijeni, bu hastada bulunmuyordu. Antijenin genetik kökeninin belirlenmesi sonucunda 'MAL' adı verilen yeni bir kan grubu sistemi oluşturuldu.
Birçok kişinin aşina olduğu ABO kan grubu sistemi ve Rh faktörünün yanı sıra bireylerde kan hücrelerini saran çeşitli protein ve şeker grupları mevcut. Vücudumuz ise antijen moleküllerini zararlı maddeleri tanımlamak ve ayrıştırmak için görev alıyor. Bazı durumlarda antijenlerin birleşimi ciddi tepkimelere yol açabiliyor. Yeni keşfedilen MAL kan grubu da bu sistemlerden biri olarak duyuruldu.
İngiltere sağlık hizmetleri NHS ve Bristol Üniversitesi'nden bilim insanlarının 1972 yılında başlayan araştırması yeni bir kan grubu sistemiyle sonuçlandı. Kan grubu incelenen bir hastanın kırmızı kan hücrelerinde bulunmayan moleküller bilim insanlarının dikkatini çekti.
Hastada bulunamayan AnWj antijeni, aslında herkeste bulunan bir çeşit antijendir. Yıllarca süren incelemelerin ardından öncelikle yeni bir genetik köken keşfedildi. Ardından, MAL adı verilen yeni kan grubu sistemi oluşturuldu.
Dünyada ilk kez keşfedilen test sayesinde genetik geçmişi bugüne kadar saptanmayan AnWj kan grubu antijeninin genetik kökeni belirlenmiş oldu. AnWj, insanların %99,9'unun MAL proteininde taşınan ve 'pozitif' olarak sınıflandırılan bir antijendir.
Önceki araştırmalara göre anWj antijeninin doğuştan mevcut olmadığı belirtildi. Yani doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksekti. MAL genlerinin her iki kopyasında da mutasyonu olan bireyler ise, AnWj-negatif kan tipine sahip oluyor.
Genetik işaretleyicilerin tanımlanmasıyla birlikte hastaların negatif kan grubunun kalıtsal olup olmadığı tespit edilebilecek. Nadir olsa da bulunan bu kan grubu özellikleri, diğer hastalar üzerinde yıkıcı etkilere yol açabilir.