05.12.2024 - 15:44 | Son Güncellenme:
Bu lezzetli tatlının sırrı, sadece malzemelerin uyumunda değil, aynı zamanda pişirme sürecindeki hassas dengeyi korumakta da saklıdır. Sufle için biraz da mutfağın nazlı çocuğu denilebilir; fırından çıktığı an sizi ödüllendirebilir ya da bir anda kabarıklığını kaybederek, yani sönerek büyük bir hayal kırıklığı yaratabilir.
Suflenin lezzetini belirleyen ilk unsur kullanılan malzemeler ve o malzemelerin kalitesidir. Mesela, basit bir çikolata yerine kaliteli bir çikolata kullanmak sufleye daha zengin ve bir tat kazandırır. Ayrıca, tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına da özen göstermeniz gerekiyor. Aksi durumda karışımınız olması gereken kıvamda olmaz ve sufleniz yeteri kadar kabarmaz.
Yumurtanın beyazı ve sarılarının tamamen, yani doğru şekilde ayrılması, sufle kabarıklığını belirleyen en önemli unsurdur. Yumurta beyazına sarı hiçbir şekilde bulaşmamalı, aksi halde beyazlar yeterince hacim kazanamaz. Ayrılan beyazları oda sıcaklığına getirerek iyice çırpmalısınız.
Un, kakao ve benzeri diğer kuru malzemeleri eleyerek eklemek, oluşabilecek potansiyel topaklanmaları engellemiş olur. Karışımın daha pürüzsüz olmasını sağlar. Bu basit ve önemsiz görünen adım, suflenizin kıvamını büyük ölçüde değiştirebilir, güzelleştirebilir.
İyice çırpmış ve köpürtmüş olduğunuz yumurta beyazının üstüne kakao veya kuru malzemelerle hazırlamış olduğunuz karışımı eklerken oldukça dikkatli olmalısınız. Hatta bir çırpıcı yerine spatula kullanmalı ve ‘katlama’ yöntemiyle beyazları alttan üste katlayarak, hafifçe karıştırın, bu sayede hacmin korunmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü fazla karıştırmak, karışımı söndürebilir.
Sufle kaplarını tereyağı ile iyice yağlayıp her tarafını toz şekerle kaplayabilirsiniz. Bu işlem tatlının kaplara yapışmasını önler. Kapları tam olarak doldurup üzerini düzleştirmek ise suflenizin eşit şekilde kabarmasını sağlar. Ne de olsa hem göze hem de ağza hitap eden bir sufle yapıyoruz.
Sufleleri fırına vermeden önce, fırını önceden ısıtmış ve pişirme işlemi için hazır hale getirmeniz gerekiyor. Ayrıca, sufleleri fırında fazla tutmamaya dikkat edin; aksi halde içi istediğiniz gibi akışkan olmayabilir. Fırından çıkarır çıkarmaz ise üzerlerine pudra şekeri serpiştirebilir ve böylece, hemen servis edebilirsiniz. Servis etmeden önce bekletmek, suflenizin sönmesine neden olabilir.