10.05.2024 - 16:40 | Son Güncellenme:
Sağlıklı beslenmek için baklagillere ihtiyacımız vardır. Ancak bu gıdaları yemek olarak servis etmeden önce farklı hazırlık aşamalarından geçiririz. Nohut, kuru fasulye, barbunya gibi gıdaların gazını almadan tüketmeniz doğru olmaz.
Bakliyatların gazını çıkarmak neden bu kadar önemli diye düşünüyorsanız asıl nedenin sindirim sisteminde saklı olduğunu söyleyebiliriz. Bakliyatın içerisindeki şeker sindirim sisteminde parçalanırken gaz üreten bakteriler etkileşime girer.
Bu durumda midede gaz problemleri, hazımsızlık, iştah sorunları, ishal gibi sorunlar meydana gelebilir. Ancak bakliyatların gazını doğru yöntemlerle çıkardığınızda ve usulüne uygun olarak pişirdiğinizde hiçbir sorunla karşılaşmazsınız.
Salatalık kullanarak bakliyatların gazını azaltmak, son dönemde yaygın olarak tercih edilen yöntemlerden biridir. Salatalık, genellikle hafif ve ferahlatıcı bir sebzedir. Bu sorunun üstesinden gelmek için doğru bir kaynaktır.
Salatalık kullanarak deneyebileceğiniz ilk yöntem bakliyatları pişirmeden önce suda bekletirken dilimlenmiş salatalık eklemektir. Bakliyatları gece boyunca suya yatırırken suyun içine birkaç dilim salatalık koymayı deneyin. İçindeki şekerlerin bir kısmını dışarı çekebilir.
Ancak aynı yöntemi bakliyatları pişirdiğiniz sırada deneyebilirsiniz. Özellikle mercimek veya fasulye gibi bakliyatları pişirirken birkaç dilim salatalık eklemek yararlı olacaktır.
Mercimeğin içerisindeki gazı farklı bir yöntemle almak isteyenler için limon suyu da etkili olacaktır. Mercimeği kullanmadan önce sıcak suyun içerisinde bekletin ve 10 damla kadar limon suyu sıkın. Mercimek tükettikten sonra oluşan ağırlık ve hazımsızlığı hissetmeyeceksiniz.