13.11.2024 - 10:32 | Son Güncellenme:
Muzlar tropikal meyvelerden oldukları için Türkiye’de uygun saklama koşulları oluşturmak çoğu zaman zor olabiliyor. Bu nedenle de muzlar hızla kararıyor ve tüketimi tercih edilmiyor. Ancak bu muzların çöpe atılması aslında onlarla yapılacak leziz tariflerden vazgeçilmesi anlamına geliyor. Kararmış muzları değerlendirmek için 7 önerimiz var!
Kararmış muzları kullanmanın en popüler yollarından biri, onları muzlu smoothieye dönüştürmektir. Bu içecek aynı zamanda besin değeri yüksek bir kahvaltı seçeneği olarak da tercih ediliyor. Ezilmiş muzları rondoya koyarak bu tarifi yapmaya başlayabilirsiniz. Üzerine bir avuç buz ekleyin ve ardından, biraz süt, yoğurt veya bitki bazlı süt ekleyin. Tüm malzemeleri pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın. İsteğe bağlı olarak içeceğinize fındık, chia tohumu veya taze meyve ekleyebilirsiniz. Bu sağlıklı ve lezzetli smoothieyi kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Yumuşamış muzları kullanarak muzlu ekmek veya kek yapılabilir. Birkaç kararmış muzu ezin ve geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine yumuşak bir tereyağı, şeker, un, kabartma tozu ve vanilin ekleyin ve tüm malzemeleri iyice karıştırın. Homojen bir hamur elde edene kadar çırpmalısınız. Hazırladığınız hamuru yağlanmış bir kek kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış fırında pişirin. Piştikten sonra, muzlu ekmek veya keki dilimleyerek servis edebilirsiniz. Eğer ekmeğinizi daha sağlıklı malzemeler ile zenginleştirmek istiyorsanız un yerine ince çekim yulaf, şeker yerine pekmez koyabilirsiniz.
Smootieye benzer şekilde muzlu dondurma da kararmış muzları değerlendirmenin en iyi yollarından biri. Üstelik bu, yaz ayları için rafine şeker kullanmadan yapabileceğiniz ferah bir tatlı tarifi olduğundan pek çok kişinin tercih ettiği bir ürün. Muzları dilimleyin ve dondurucuya koyun, donduklarında blenderda püre haline getirin. Üzerine biraz süt veya bitki bazlı süt de eklenebilir. Pürüzsüz bir kıvam elde edince muz püresini tekrar dondurun. Yeterince donduğunda tatlınız hazır!
Evinizdeki kararmış muzları sakın atmayın. Hem yetişkinlerin hem çocukların çok seveceği pankek ve wafflelarda değerlendirmeyi seçin. Bunun için muzları bir karıştırma kabına alın ve üzerine yumurta, un, süt, şeker ve vanilin ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın. Tavada veya waffle makinesinde pişirin. Üzerine dilediğiniz malzemeleri ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Kararmış muzları, ev yapımı granolanın içine ekleyerek hem lezzetli hem de besleyici bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz. Yulaf ezmesi, fındık, tohumlar ve muzları karıştırın. Daha sonra, bal veya akçaağaç şurubu ile tatlandırabilirsiniz. Tüm malzemelerin iyice karışmasını sağlayın. Hazırladığınız karışımı yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yayın ve önceden ısıtılmış fırında pişirin. Soğuduktan sonra, muzlu granolanızı kavanozlarda saklayabilirsiniz.
Yumuşamış muzları yoğurtla birleştirerek hafif ve sağlıklı bir atıştırmalık olan muzlu yoğurt yapabilirsiniz. Ezilmiş muzları bir kase yoğurdun içine ekleyin ve karıştırın. İsterseniz, üzerine granola, taze meyve dilimleri ve bal ekleyebilirsiniz. Muzlu yoğurt kahvaltıda, öğle veya akşam atıştırmalarında tercih edebileceğiniz pratik bir seçenek olabilir.
Ezilmiş muzları farklı bir şekilde değerlendirmek isterseniz muzlu salsa yapabilirsiniz. Muzları ince dilimler halinde kesin ve bir karıştırma kabına alın. Üzerine doğranmış yeşil soğan, salatalık, kırmızı biber, lime suyu ve acı biber ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırdığınızda muzlu salsanız hazır olacak. Bu ilginç ve lezzetli salsa, et veya tavuk yemeklerinin yanında veya tortilla cipsiyle servis edebilirsiniz.