Erişkin hastalıkları arasında sayılan varislerin de içinde bulunduğu kalp damar hastalıkları, obezite görülen bireylerde 18 yaşından önce bile karşımıza çıkabiliyor. Aşırı kilolu gençlerde ve çocuklarda ven hastalığı ve varis gelişme riski sağlıklı kilodaki yaşıtlarına göre çok daha fazla görülebiliyor.
Hareketsiz ve kilolu bir yaşam haricinde kalp damar hastalıklarına davetiye çıkaran bazı alışkanlıkları sigara, alkol, yüksek yağlı gıdalarla beslenme olarak sayabiliriz. İşlenmiş unlarla hazırlanan hamur işi gıdaları, tatlıyı, şeker içeren hazır meyve sularını ve gazlı içecekleri tüketmemekte fayda var.
Süt, yoğurt, peynir benzeri ürünlerden yağsız ya da yarım yağlı olanları tercih etmek, sakatatlardan uzak durmak doğru beslenme için dikkat edilmesi gereken diğer unsurların başında geliyor.
Tüketilen besinlerde kızartma yağlar kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturur. Bunun yerine fırında az yağla pişirme veya buharda pişirme tercih edilebilir. Diğer yandan lifli besinler kan kolestrolünü düşürmesi ve kan şekeri dengesini sağlaması nedeniyle faydalıdır. Pilav için de pirinç yerine daha lifli olan bulgur tercih edilebilir.
Kalp ve damar sağlığı için kafein içeren yiyecek ve içeceklerin tüketimi kısıtlanmalı, bol su tüketilmelidir. Özellikle sıcak havalarda çok fazla sıvı kaybettiğimizde kanımız koyulaşır. Koyulaşan kanı yeterli derecede sıvı tüketerek yeniden sulandırabiliriz. Sıvı takviyesinde kafein içerikli içeceklerin tercih edilmemesi gerekir.
Kalp damar hastalıklarından olan varisler ven duvarındaki enflamasyonla birlikte bacakta şişlik ve ağrıyı doğurur. Flavonoidler ise bunu engeller. Yaban mersini ve at kestanesi ekstresinde antioksidan maddeler bulunur.
Bu maddelerin kullanımı veya tüketimi varisleri tedavi etmez ama yakınmaları hafifletir; hastalığın daha yavaş ilerlemesini sağlar. Genel olarak sebze meyve tüketimi de doğru beslenme ve kalp damar hastalıkları açısından olumludur.