16.01.2025 - 11:06 | Son Güncellenme:
Bir porsiyon kaymak 150 kaloridir. Kaymağın 100 gramı 3.31 gram karbonhidrat, 0.96 gram protein, 63.1 gram yağ içerir. Kaymak, yağ içeriği yüksek bir besin olduğundan, kolesterol problemi olan kişilerin kaymaktan uzak durması gerekir. Tüketileceği zaman da, 1 tatlı kaşığı kadarı yeterlidir.
2 su bardağı süt, 3 paket krema, 1/4 su bardağı nişasta, 1 yemek kaşığı tereyağı evde kaymak yapmak için gereken malzemelerdir.
Kaymak yapmak için ilk olarak, taze ve günlük sütü kaynatıp, biraz ılınması için bir kenara almalısınız. Eğer pastörize süt kullanıyorsanız, bu adımı atlamalısınız. Ardından, sütün içine sıvı kremayı ve nişastayı eklin ve tel çırpıcı ile iyice karışana kadar çırpın ve karışımı ocağa alıp pişirme işlemine geçin.
Karışım koyulaşmaya başladığında tereyağını ekleme vakti gelmiştir. Bu aşamada tereyağı eriyinceye kadar karıştırmalısınız. Daha sonra ocağı kapatın ve hafif nemlendirilen bir seramik kap veya borcama karışımı dökün. Üzerini streç film ile kapattığınız kaymağın tamamen soğuyana kadar bekletilmesi gerekiyor. Soğuduktan sonra, buzdolabına yerleştirebilirsiniz.
Kaymağınızı en az 2 saat, tercihen 1 gece boyunca buzdolabında dinlendirmelisiniz. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra, kaymağınızı çıkarıp, bıçakla dilimleyebilirsiniz. Çelik bir spatula yardımıyla şekil vererek, kare ya da üçgen dilimler halinde kesip servis edin. Afiyet olsun!
Kaymak, özellikle kahvaltıda bal, pekmez, reçel veya taze meyvelerle servis edilebilir. Börek, poğaça veya kurabiye gibi hamur işlerinin yanında kaymak, nefis bir eşlikçi olabilir. Kaymak, özellikle kadayıf, baklava veya künefe gibi tatlıların yanında da tercih edilir. Kaymağı, taze meyvelerle sunabilirsiniz ya da dondurma veya sütlü tatlılarla ikram edebilirsiniz.
Kaymağın lezzeti, kullanılan sütle doğrudan ilişkili olduğundan manda sütü, kaymağınızın daha yoğun ve kremamsı olmasını sağlayabilir. Ancak kaymak yapmak için manda sütü şart değildir. İnek sütü de kullanılabilir. Kaymağın kıvamını istediğiniz yoğunlukta ayarlamak için süt ve krema oranını değiştirmekte karar sizin.
Kaymağınızın kıvamı çok yoğun olursa, nişasta miktarını da azaltabilirsiniz. Aynı şekilde, daha yoğun bir kaymak için nişastayı artırmak mümkün. Kaymağınızın daha iyi kıvam alabilmesi için en az 2 saat, tercihen 1 gece buzdolabında dinlendirilmesi önemli. Karışımı ocakta pişirirken, çok hızlı ısıtmamaya dikkat etmelisiniz. Orta ateşte ve sürekli karıştırarak pişirmeniz kaymağınızın pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.