Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştiriciliği yapılıyor, özellik son yıllarda daha da artmış durumda. Görünüşü itibariyle portakal ya da mandalinayı andırıyor olsa da ikisinden de farklı bir şekilde, kabuğuyla beraber tüketiliyor.
Kumkuat, Citrus japonica veya Fortunella japonica adlı bitki, yani kamkat ağacının meyvesidir. Küçük, oval veya yuvarlak şekilli, turuncu renkte olan bu meyve, diğer turunçgillerden farklı olarak kabuğuyla birlikte tüketilir. Kumkuat, düşük kalorili olması ve zengin besin içeriğiyle sağlıklı bir atıştırmalık olarak da tercih edilir.
Kumkuat, pek bilinmiyor olsa da vitamin ve mineral açısından zengin bir meyvedir. Özellikle C vitamini, lif, potasyum ve antioksidanlar bakımından besin değeri yüksektir. Bu özellikleri sayesinde ise bağışıklık sistemini destekleyici, sindirim sağlığını iyileştirici etkilere sahiptir.
Kumkuatın içerdiği çeşitli etkili antioksidanlar hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyarak, yaşlanma belirtilerini geciktirir ve düzenli tüketime bağlı olarak daha genç bir görünüm sağlar.
Kumkuat, potasyum ve antioksidanlar bakımından zengin içeriğiyle kalp sağlığını korumada da önemli bir rol oynar. Potasyum, vücutta sıvı dengesini düzenleyerek kan basıncını normal seviyelerde tutmaya yardımcı. Bu sayede hipertansiyon riskini azaltmış ve kalbin üzerindeki baskıyı hafifletmiş olur.
Kumkuat, yüksek C vitamini içeriğiyle, düzenli tüketimde bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki de gösterir. C vitamini bildiğimiz üzere vücudun enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca, kamkatın lif açısından zengin yapısı sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları da engellenmiş olur.
Kumkuat, yüksek A vitamini içeriğiyle göz sağlığını destekler. Düzenli A vitamini alımı, yani kamkat tüketimi, katarakt riskini azaltarak görme kaybının önlenmesine yardımcı olur.