13.10.2024 - 07:31 | Son Güncellenme:
Özel günlerin vazgeçilmezi olan bal kabağı, genellikle lezzetli tatlılar için tercih edilir. Ancak harika bir tatlı hazırlamak için bal kabağının bazı aşamalardan geçmesi gerekir. Şekerde bekletilmesi gibi aşamaların bal kabağını daha lezzetli yaptığına inanılır. Ancak pratik yöntemleri uygulayarak lezzetli bir tatlı hazırlamak da mümkün.
Eski zamanlardan kalan bal kabağını şekerde bekletme adeti, aslında lezzeti için çok önemlidir. Amacı, şekerin erimesi ve kabak suyunun salınmasıdır. Bu sayede bal kabağını pişirirken su eklemenize gerek kalmadan kendi suyunda pişmesini sağlayabilirsiniz. Şeker, çözündüğünde kabakla birleşeceği için tatlılar daha lezzetli olur.
Şekerin yüksek osmotik basıncı, mikroorganizma büyümesini engelleyerek balkabağının bozulmadan daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir. Bu, doğal bir koruma yöntemi olarak da düşünülebilir. Şekerin karamelizasyonu sayesinde daha karmaşık ve derin tatlar ortaya çıkar. Bu, tatlı tariflerinde istenen lezzeti yakalamanızı sağlar.
Bal kabağının şekerde bekletilmesi ne kadar lezzetli bir hamle olursa olsun, her zaman yapılmayabilir. Eğer bal kabağını geceden şekerde bekletmeyi unuttuysanız ve tatlı hazırlamak istiyorsanız, üzülmeyin. Bekletmeden hazırlamanın da pratik bir yolu var. Hiç beklemeden tatlı hazırlamak için ihtiyacınız olan en önemli malzeme, fırın poşeti.
Şekerde bekletme aşamasını yapmadan da lezzetli bir tatlı hazırlamak için fırın poşeti kullanabilirsiniz. Fırın poşeti kabağın suyunu salmasını sağlayarak şekerin kabaklar özdeşleşmesine yardım eder. İşte bu yöntemi kullanarak hazırlayabileceğiniz bir bal kabağı tarifi.
- 1 kg bal kabağı
- 1 adet fırın poşeti
- 2 su bardağı şeker
- 1 adet çubuk tarçın
İlk olarak bal kabaklarını dilimleyin ve fırın poşetinin içine aktarın. Ardından kabakların üzerine toz şeker dökün. Çubuk tarçını da ekledikten sonra poşetin ağzını kapatabilirsiniz. Poşetin 2-3 yerine delik açtıktan sonra fırına atmaya hazır olacaktır.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabak tatlısını pişirebilirsiniz. 35-40 dakika kadar pişirilmesi yeterlidir. Kabaklar yumuşayıp kızarmaya başladığında fırından çıkarabilirsiniz. Poşet soğuduğunda tatlınızı servis edebilirsiniz. Servis etmeden önce tahin ekleyerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.