03.12.2024 - 16:23 | Son Güncellenme:
Fındıkları kabuklarından ayırmak gözünüzde büyüyorsa endişelenmeyin! Doğru teknikler kullanıldığında bu iş hem kolay hem de keyifli hale gelebilir. Sert kabukları zahmetsizce kırmanın ve iç zarlarını temizlemenin pratik yöntemlerini öğrendikten sonra, fındık hazırlamanın aslında düşündüğünüz kadar zor olmadığını göreceksiniz. O halde sözü daha fazla uzatmadan, size fındıkları kabuklarından ve ince zarlarından arındırmanın yollarını anlatmaya başlayalım.
Fındık kabuklarını kırmak için sert bir zeminde taş veya özel bir kırma aparatı ya da mutfakta bulunan tokmak gibi araçları kullanabilirsiniz. Ancak bu süreçte, kabuğu tamamen parçalamak yerine, iç fındığa zarar vermeden kırmaya çalışın. Bu sayede çok kısa bir sürede tüm fındıkların kabuklarını kırabilir ve temizleyebilirsiniz. Kalan kahverengi zarları ise kavurma ya da haşlama işlemi sonrasında temizleyebilirsiniz.
Öncelikle tüm fındıkları kalın tabanlı bir tavaya eşit şekilde dağıtın ve kısık ateşte çevirerek ısıtın. Kavurma sırasında çıkan yüksek sıcaklık, kabukların kolayca gevşemesini sağlar. Ardından ise fındıkları temiz bir bezin içine alarak birbirine sürtüp kabukların ayrılmasını sağlayabilirsiniz, bu işlem ise sadece kabukları değil, ince kahverengi zarlarını da temizlemiş olursunuz.
Önceden 170 dereceye ayarlamış, ısıtmış olduğunuz fırında, fındıkları geniş tepsiye yayarak 20-25 dakika kadar kavurun. Ardından henüz hepsi sıcakken temiz bir bezle ovuşturun. Bu yöntem, özellikle büyük miktarda fındık temizlemesi gerektiğinde oldukça etkili olur.
Fındıkları sıcak su dolu bir kapta kısa bir süre bekletebilirsiniz. Bu işlem kabukların gevşemesine yardımcı olur ve soyma, temizleme işlemini, büyük oranda kolaylaştırır. Ancak bu yöntemi kullanırken, kurutma işlemi için biraz ekstra zaman ayırmanız gerekebilir. Bu ayrıntıyı göz önünde bulundurmalısınız.
Mikrodalga da kabuk gevşetme işlemine hızlı bir çözüm sunar. Fındıkları nemli bir bez içinde birkaç saniye mikrodalgada ısıtarak kabukların kolayca ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Sadece 5 dakika da tüm fındıkları kabuklarından arındırabilirsiniz.
Eski ya da fazla kurumuş fındıklar, kabuklarından daha zor ayrılabilir. Bu yüzden taze fındıkları tercih etmeye özen gösterin. Aynı zamanda, hafif bir süre nemlendirilmiş fındıkların kabukları daha kolay bir şekilde ayıklanır, temizlenir. Temizleme işlemi sonrasında ise iç fındıkları bir elek ya da süzgeçten geçirerek son kabuk parçalarını ayıklayın.